Великден е не само празник на вярата, но и време за семеен уют и богата трапеза. Всяка година обаче масите ни изглеждат почти еднакво — агнешко, яйца, козунак. Ами ако тази година изненадате близките си с нещо различно? Представяме ви няколко смели, но изключително вкусни идеи, с които да разчупите традицията и да внесете нов живот в празничното меню.
1. Великденски суши-ролца с пушена сьомга и авокадо
Да, звучи нетипично, но точно в това е чарът. Завийте ориз с лека лимонова нотка, пушена сьомга, авокадо и тънки резенчета краставица. За акцент — малко крем сирене с хрян. Получавате изискано предястие, което ще впечатли дори най-консервативния чичо.
2. Цветни яйца с натурални оцветители и пълнеж
Забравете за синтетичните бои. Използвайте куркума, червено зеле, боровинки или цвекло, за да придадете на яйцата си мек, пастелен нюанс. След това внимателно ги обелете и напълнете с пикантен мус от жълтък, горчица и хрупкав бекон.
3. Печено цветно карфиолено “агне”
За вегетарианските гости — огромна глава карфиол, маринована в йогурт, чесън и къри, изпечена до златисто. Поднесете я със свежа салата и ментов сос. Лека, ароматна и напълно в духа на пролетта.
4. Пълнени козуначени мини-сандвичи
Вместо традиционния козунак с локум, направете мини-сандвичи от козуначени филийки, намазани с крема сирене и сладко от смокини или череши. Комбинацията между сладко и солено ще се превърне в новия любим вкус на трапезата.
5. Великденска лазаня със спанак и рикота
Ако ви е писнало от дроб сърма, направете лазаня с пролетна зеленина. Спанак, лапад, магданоз и копър, смесени с рикота и пармезан, редуващи се с фини кори и лек сос бешамел. Вкусно, леко и ефектно.
6. Десерт в черупка от яйце
Изненадайте децата /и възрастните/ с мини крем карамел, сервиран в изпразнени черупки от яйца. Ще ви трябват само стабилни поставки и малко търпение, но резултатът си струва. Може да направите и версия с шоколадов мус.
7. Домашен ликьор с яйчен крем и кафе
Завършекът на вечерта заслужава нещо специално. Вместо обичайното кафе, поднесете домашно приготвен яйчен ликьор с аромат на кафе и ванилия. Сервирайте охладен в малки чашки — идеален акомпанимент към сладките изкушения.
Великденската трапеза не трябва да е рутинна. Позволете си свобода и въображение — защото празникът е не само в традициите, но и в радостта от новото. Променете менюто, изненадайте близките си и създайте нови великденски спомени.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм
Затварят заведения за половин година, ако допускат пушене на каквито и да е цигари? Браншът скочи!


