Свинското месо с бамя и картофи е традиционно българско ястие, което съчетава крехкостта на свинското с нежния вкус на бамята и картофите. Тази комбинация предлага богати аромати и е идеална за семейни обяди или вечери.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо (бут или плешка);
- 1 кг картофи;
- 500 г бамя (прясна или стерилизирана);
- 1 глава кромид лук;
- 2 моркова;
- 2 скилидки чесън;
- 2 домата или 200 г консервирани домати;
- 1 с.л. червен пипер;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Олио за готвене;
- Пресен магданоз за поръсване.
Начин на приготвяне:
- Подготовка на продуктите: Нарежете свинското месо на едри хапки. Обелете и нарежете картофите на големи парчета. Нарежете лука на ситно, морковите на кръгчета, а чесъна наситнете. Ако използвате прясна бамя, измийте я и отстранете дръжките. Обелете и нарежете доматите на дребно или използвайте консервирани.
- Запържване на месото: В дълбок съд загрейте олио и запържете свинското месо до златисто от всички страни. Добавете лука и морковите, и задушете за няколко минути, докато омекнат.
- Добавяне на подправки: Прибавете червения пипер и разбъркайте добре. Добавете нарязаните домати и чесъна. Овкусете със сол и черен пипер.
- Готвене: Добавете картофите и бамята към ястието. Налейте вода, колкото да покрие продуктите. Оставете да къкри на слаб огън, докато месото и зеленчуците омекнат напълно.
- Финални щрихи: Поръсете с нарязан пресен магданоз преди сервиране.
Тази рецепта е вдъхновена от традиционната българска кухня и предлага вкусно съчетание на свинско месо с бамя и картофи. Приготвянето е лесно и резултатът е ароматно ястие, подходящо за всякакви поводи.
Със 110 пъти по-високи заплати са шефовете на големите компании в Европа спрямо тези на служителите





