Царска туршия – класическата рецепта за вкуса на българската есен

Хрупкава, ароматна и цветна зимнина, която пази спомена за домашния уют

0
31
Туршия
Илюстративна снимка

С настъпването на есента идва и времето за ароматната и шарена царска туршия – кралицата на зимнините, която съчетава в себе си най-доброто от градината. Тази класическа рецепта е любима на поколения българи – хрупкава, цветна и с неповторим вкус, който напомня за домашния уют. Ето как да си я приготвите по традиционен начин, така че да се запази вкусна и свежа през цялата зима.

Необходими продукти (за около 10 буркана по 1 л):

  • 2 кг зелени чушки

  • 1 кг моркови

  • 1 кг карфиол

  • 1 кг зелени домати

  • 1 кг краставички (малки, твърди)

  • 1 глава целина (с листата)

  • 3-4 глави лук

  • 2 глави чесън

За маринатата:

  • 3 литра вода

  • 1 литър оцет (6%)

  • 300 г захар

  • 300 г сол

  • 10-12 дафинови листа

  • 1 супена лъжица зърна черен пипер

  • 1 супена лъжица зърна синап (горчица)

  • 1 връзка копър

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на зеленчуците: Всички зеленчуци се измиват добре.

    • Морковите се нарязват на кръгчета.

    • Чушките – на парчета или ленти.

    • Карфиолът – на розички.

    • Лукът – на шайби, а целината – на кубчета.

    • Чесънът се обелва и скилидките се оставят цели.

  2. Подреждане в съд: В голям леген или кофа (пластмасова, емайлирана или стъклена) се започва редуване на зеленчуците: моркови, чушки, карфиол, краставички, домати, лук, целина, чесън и копър.

  3. Приготвяне на маринатата: В тенджера се слагат водата, оцетът, солта, захарта и подправките. Оставя се да заври и се разбърква, докато солта и захарта се разтворят напълно. След това маринатата се оставя леко да изстине (да е топла, но не гореща).

  4. Заливане: Зеленчуците се заливат с готовата марината, притискат се с чиния и тежест (например чист камък или буркан с вода).

  5. Ферментация: Съдът се оставя на стайна температура за 3–5 дни. Всеки ден туршията се разбърква внимателно с дървена лъжица.

  6. Съхранение: Когато вкусът стане балансиран – леко кисел и солен, зеленчуците се разпределят в чисти буркани и се заливат със същата марината.
    Затварят се добре и се съхраняват на хладно и тъмно място.

Съвет от майсторите:

  • За да остане туршията хрупкава, може да добавите 1-2 листа от хрян или няколко зърна лимонтозу.

  • Ако искате по-пикантен вкус – добавете люта чушка.

Подходяща за:

Царската туршия е идеалното допълнение към зимните ястия – печено месо, боб чорба, кебапчета или просто резен хляб и сирене.

Заключение

Домашната царска туршия не е просто рецепта – тя е традиция, която пази духа на българската есен и вкуса на детството. С малко търпение и много любов можете да приготвите зимнина, която ще радва трапезата ви чак до пролетта.

Присъединете се към нашия Телеграм

Магнитни бури на 6 октомври 2025 г.: Слънчевата активност се покачва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук