
С настъпването на есента идва и времето за ароматната и шарена царска туршия – кралицата на зимнините, която съчетава в себе си най-доброто от градината. Тази класическа рецепта е любима на поколения българи – хрупкава, цветна и с неповторим вкус, който напомня за домашния уют. Ето как да си я приготвите по традиционен начин, така че да се запази вкусна и свежа през цялата зима.
Необходими продукти (за около 10 буркана по 1 л):
-
2 кг зелени чушки
-
1 кг моркови
-
1 кг карфиол
-
1 кг зелени домати
-
1 кг краставички (малки, твърди)
-
1 глава целина (с листата)
-
3-4 глави лук
-
2 глави чесън
За маринатата:
-
3 литра вода
-
1 литър оцет (6%)
-
300 г захар
-
300 г сол
-
10-12 дафинови листа
-
1 супена лъжица зърна черен пипер
-
1 супена лъжица зърна синап (горчица)
-
1 връзка копър
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на зеленчуците: Всички зеленчуци се измиват добре.
-
Морковите се нарязват на кръгчета.
-
Чушките – на парчета или ленти.
-
Карфиолът – на розички.
-
Лукът – на шайби, а целината – на кубчета.
-
Чесънът се обелва и скилидките се оставят цели.
-
-
Подреждане в съд: В голям леген или кофа (пластмасова, емайлирана или стъклена) се започва редуване на зеленчуците: моркови, чушки, карфиол, краставички, домати, лук, целина, чесън и копър.
-
Приготвяне на маринатата: В тенджера се слагат водата, оцетът, солта, захарта и подправките. Оставя се да заври и се разбърква, докато солта и захарта се разтворят напълно. След това маринатата се оставя леко да изстине (да е топла, но не гореща).
-
Заливане: Зеленчуците се заливат с готовата марината, притискат се с чиния и тежест (например чист камък или буркан с вода).
-
Ферментация: Съдът се оставя на стайна температура за 3–5 дни. Всеки ден туршията се разбърква внимателно с дървена лъжица.
-
Съхранение: Когато вкусът стане балансиран – леко кисел и солен, зеленчуците се разпределят в чисти буркани и се заливат със същата марината.
Затварят се добре и се съхраняват на хладно и тъмно място.
Съвет от майсторите:
-
За да остане туршията хрупкава, може да добавите 1-2 листа от хрян или няколко зърна лимонтозу.
-
Ако искате по-пикантен вкус – добавете люта чушка.
Подходяща за:
Царската туршия е идеалното допълнение към зимните ястия – печено месо, боб чорба, кебапчета или просто резен хляб и сирене.
Заключение
Домашната царска туршия не е просто рецепта – тя е традиция, която пази духа на българската есен и вкуса на детството. С малко търпение и много любов можете да приготвите зимнина, която ще радва трапезата ви чак до пролетта.
Присъединете се към нашия Телеграм
Магнитни бури на 6 октомври 2025 г.: Слънчевата активност се покачва


