Тиквички с ориз и пилешко месо – вкусът на лятото в една гозба

Лека, ароматна и пълна с витамини – тази рецепта съчетава сезонни зеленчуци и крехко месо в домашна класика за цялото семейство

0
462
Тиквички с ориз и пилешко месо
Тиквички с ориз и пилешко месо. Снимка: Искра.бг

Лятото ухае на тиквички

С настъпването на топлите месеци градините се изпълват с тиквички – онези нежни и сочни зеленчуци, които лесно се превръщат в герой на масата. Комбинацията им с ориз и пилешко месо е едновременно питателна и лека, идеална за делничен обяд или вечеря.

Представяме ви проверена рецепта, която съчетава простота, сезонен вкус и полезни съставки. Не изисква много усилия, но резултатът е впечатляващ.

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 2 средно големи тиквички;
  • 300 г пилешко филе (може и бутче без кост);
  • 1 чаена чаша ориз (около 200 г);
  • 1 глава лук;
  • 1 морков;
  • 2 скилидки чесън;
  • 3 с.л. олио или зехтин;
  • 1/2 ч.л. червен пипер;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Пресен копър или магданоз;
  • 3 чаени чаши гореща вода или пилешки бульон.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на зеленчуците и месото: Нарежете лука и чесъна на ситно, моркова – на малки кубчета. Тиквичките обелете (по желание) и нарежете на полумесеци. Пилешкото месо нарежете на хапки.

  2. Запържване: В дълбок тиган или тенджера загрейте мазнината. Добавете лука, моркова и чесъна, и задушавайте 3–4 минути, докато омекнат. След това сложете пилешкото месо и запържете до побеляване от всички страни.

  3. Добавяне на ориза: Измийте ориза под студена вода и го добавете към месото. Разбъркайте добре и оставете 2 минути да се запържи леко. Сложете червения пипер и разбъркайте.

  4. Тиквичките влизат в играта: Прибавете нарязаните тиквички, овкусете със сол и черен пипер. Налейте горещата вода или бульон. Покрийте съда с капак и оставете да къкри на слаб огън около 20 минути или докато оризът поеме течността и всичко омекне.

  5. Финалът: Свалете от огъня и оставете ястието покрито за още 5 минути. Поръсете с пресен копър или магданоз за свежест.

Съвет от редакцията:

Ако предпочитате по-запечен вкус, може да прехвърлите ястието в тава и да го запечете за 10 минути на 200°C. Получава се чудесна златиста коричка.

Защо тази рецепта си струва?

  • Икономична: Съставките са достъпни и сезонни.
  • Здравословна: Богата на фибри, витамини и протеини.
  • Универсална: Подходяща за деца и възрастни, лесна за адаптиране към диетични режими.

Домашната кухня не винаги изисква часове в кухнята – понякога простите комбинации носят най-голямото удовлетворение. Ако тази рецепта ви хареса, споделете я с приятелите си и ни тагнете с вашата версия на това ястие. Добър апетит!

Присъединете се към нашия Телеграм

Такса „водомер“ на дневен ред! Ще плащаме за вода, дори без да я ползваме?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук