
Бъдни вечер е онази тиха, свята нощ, в която трапезата събира семейството, а всяко ястие носи символика, смирение и надежда. Сред задължителните постни гозби безспорно място заемат сармите – топли, уханни и приготвени с много търпение. Днес ви предлагаме изпитана журналистическа рецепта за най-вкусните постни сарми с гъби, каквито се помнят дълго.
Необходими продукти (за 4–6 порции)
- 1 средна кисела зелка или буркан зелеви листа
- 1 ч.ч. ориз
- 300 г гъби (печурки или кладница)
- 1 голяма глава лук
- 1 морков
- 4–5 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. сух джоджен
- сол на вкус
- 1 дафинов лист
- 2½–3 ч.ч. топла вода или зеленчуков бульон
Начин на приготвяне
-
Подготовка на плънката – Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават в олиото до омекване. Добавят се нарязаните гъби и се готви, докато водата им се изпари.
-
Оризът и подправките – Прибавя се измитият ориз, разбърква се за кратко и се овкусява с червен пипер, черен пипер, чубрица и джоджен. Сваля се от котлона.
-
Завиване на сармите – Във всеки зелев лист се поставя по 1 супена лъжица от плънката и се завива стегнато.
-
Подреждане и варене – На дъното на тенджера се слагат нарязани зелеви листа. Отгоре се редят сармите, добавя се дафиновият лист и се заливат с топла вода или бульон. Похлупват се с чиния.
-
Готвене – Варят се на слаб огън около 60–70 минути, докато оризът омекне напълно, а ароматите се смесят.
Малка тайна за още по-вкусни сарми
Оставете сармите да „починат“ поне час след готвене. На Бъдни вечер те винаги са по-вкусни, когато се сервират леко охладени – така вкусът е по-плътен и домашен.
Постните сарми с гъби не са просто ястие – те са спомен, традиция и обещание за светлина. С тази рецепта ще внесете в дома си уюта на българската Бъдни вечер и ще зарадвате всички около трапезата с вкус, който събира поколения.
Присъединете се към нашия Телеграм