На 11 ноември православните християни почитат Свети Мина – покровител на семейството, пътешествениците и воините. Денят е особено важен за вярващите и е свързан с редица традиции, които българите спазват от векове. Според народните вярвания светецът закриля дома, семейството и вярната любов, затова този празник е ден за смирение, молитва и благодарност.
Постна трапеза в чест на светеца
Трапезата е предимно постна. На нея се поднасят ястия от боб, леща, варена царевица, пълнени чушки с ориз, зеле с ориз, както и домашно приготвен хляб.
Едно от основните ястия е питата, омесена без яйца и мляко, често украсена с кръст или с фигури, символизиращи закрилата на дома. Тя се прекадява с тамян и се разчупва от най-възрастния член на семейството.
Задължително варено жито и червено вино
На трапезата присъстват варено жито и червено вино – символи на вярата и вечния живот. С тях се прави помен за покойните и се благославят живите. Обичаят повелява част от житото да се остави на открито за душите на починалите роднини.
Сезонни зеленчуци и плодове
Домакините често включват в менюто тиква, ябълки, орехи и сушени плодове – храни, които напомнят за изобилието на есента и за Божията щедрост. Много семейства приготвят печена тиква с мед и орехи или компот от дюли.
Трапезата – символ на благодарност
Празничната вечеря в чест на Св. Мина не е просто обяд или вечеря – тя е израз на благодарност и молитва за здраве, закрила и семейно единство. В някои региони се вярва, че ако трапезата е богата и всички я споделят в мир, годината ще бъде плодородна и спокойна.
На 11 ноември българските семейства отварят сърцата и домовете си в чест на Св. Мина. Семейната трапеза и искрената молитва са най-важните дарове, които вярващите поднасят на светеца, за да получат благословия и закрила през цялата година.
Присъединете се към нашия Телеграм





