Нахутът, известен още като леблебия, е една от най-ценните съставки в съвременната кухня. Богат на растителни протеини, фибри и минерали, той е отличен избор за вегетарианци, вегани и всички, които търсят здравословна и засищаща храна. Салатите с нахут са особено популярни, тъй като съчетават лесна подготовка с изключителен вкус и хранителна стойност.
Средиземноморската салата с нахут е перфектен избор за лек обяд или вечеря. Тя комбинира свежестта на сезонните зеленчуци с наситения вкус на нахут, създавайки балансирано и питателно ястие.
Необходими продукти:
100 г сух нахут
6-7 чери домата
7-8 маслини каламата (или други по избор)
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
1 стрък пресен босилек
2-3 стръка магданоз
1 ч.л. винен оцет
2 с.л. зехтин
Сок от лимон
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута в студена вода за една нощ.
На следващия ден го отцедете, изплакнете и сварете до омекване.
Нарежете лука на ситно, маслините на шайби, а чери доматите на половинки.
Пресовайте чесъна и нарежете босилека и магданоза.
Смесете всички съставки в голяма купа, добавете зехтина, оцета, лимоновия сок, солта и пипера.
Разбъркайте добре и оставете салатата да отлежи поне 30 минути преди сервиране, за да се смесят ароматите.
Вариации и вдъхновения
Ако желаете да експериментирате, можете да добавите към салатата печени чушки, авокадо, спанак или дори риба тон. Вариациите са безброй, а нахутът се съчетава отлично с различни вкусове и текстури.
Присъединете се към нашия Телеграм


