Спаначено руло с пушена сьомга – изненада за сетивата

Комбинация от цвят, текстура и балансиран вкус

0
113
Спаначеното руло с пушена сьомга
Спаначеното руло с пушена сьомга. Снимка: Искра.бг

Ако търсите рецепта, която съчетава стил, свежест и балансиран вкус, спаначеното руло с пушена сьомга е истински кулинарен шедьовър. Това е ястие, което изглежда като от гурме ресторант, но се приготвя лесно у дома. Идеално за празнични поводи, официални гости или просто когато искате да впечатлите с нещо различно.

Необходими продукти:

За блата:

  • 200 г пресен спанак (може и замразен, добре отцеден)
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. брашно
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 2 с.л. зехтин

За плънката:

  • 200 г крема сирене (натурално)
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • копър (пресен или сушен) на вкус
  • 150-200 г пушена сьомга, нарязана на тънки ленти

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе блата: Ако използвате пресен спанак, бланширайте го за кратко, отцедете добре и пасирайте до гладка маса. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. В друг съд разбийте жълтъците със зехтина, добавете спанака, брашното и бакпулвера. Смесете внимателно с белтъците до хомогенна смес. Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене (размер около 30х40 см), и изравнете добре. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 12–15 минути. Оставете блата леко да се охлади, след което го завийте на руло с помощта на кърпа или хартия за печене и оставете да изстине напълно.
  2. Плънка: Смесете крема сиренето със заквасената сметана, лимоновия сок и копъра до гладък крем. Развийте рулото, намажете с крема и подредете тънко нарязаната пушена сьомга.
  3. Финал: Завийте отново рулото стегнато. Увийте във фолио и оставете в хладилник за поне 2 часа да стегне. Нарежете на филийки и сервирайте охладено, гарнирано с резен лимон и стрък копър.

Съвет от редакцията:

Спаначеното руло с пушена сьомга е чудесно допълнение към всяка празнична маса. Комбинирайте го с чаша сухо бяло вино или пенливо просеко за максимален ефект. Ако искате да добавите още разкош – поръсете с черен сусам или розов пипер за декорация.

Едно руло, много поводи – вкусно, свежо и елегантно. Не подценявайте силата на доброто предястие – именно то е визитната картичка на всяко събиране.

Присъединете се към нашия Телеграм

Лято 2025: Чехлите, които диктуват модата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук