Пролетта носи със себе си не само повече слънце и зеленина, но и неизменното желание за по-лека и свежа храна. Именно сега е сезонът на спанака – крехък, сочен и пълен с витамини. В българската кухня той е неизменен герой, а една от най-обичаните рецепти с него са именно спаначените кюфтета.
Това ястие съчетава традиция и лекота, аромат и хрупкавост. Може да се сервира като основно, гарнитура или предястие. Подходящо е както за вегетарианци, така и за всички, които просто искат нещо вкусно и различно на трапезата. Ето как да си ги приготвите у дома:
Необходими продукти (за около 15 кюфтета):
- 500 г пресен спанак (може и замразен)
- 1 глава лук
- 2 яйца
- 100 г сирене (по желание – може да се пропусне за постен вариант)
- 3 с.л. брашно
- 2 с.л. галета (по избор)
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- 1 скилидка чесън (по избор)
- копър или магданоз – ситно нарязани
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Подготовка на спанака: Измийте добре спанака и го бланширайте за 1–2 минути във вряща подсолена вода. След това го отцедете и нарежете на ситно. Ако използвате замразен – оставете го да се размрази и също го отцедете добре..
- Запържване на лука: Нарежете лука на ситно и го запържете леко в малко олио до златисто. По желание може да добавите и скилидка чесън за допълнителен аромат.
- Смесване на съставките: В голяма купа смесете нарязания спанак, запържения лук, яйцата, натрошеното сирене (ако използвате), подправките и билките. Добавете брашното, галетата и содата. Разбъркайте добре до получаване на гъста смес. Ако сместа е прекалено течна – добавете още малко брашно или галета.
- Оформяне и пържене: С мокри ръце оформете малки кюфтета. Загрейте олио в тиган и изпържете кюфтетата от двете страни до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия.
Съвет от кухнята:
Ако искате по-здравословен вариант, може да изпечете спаначените кюфтета във фурна – на 180°C за около 20 минути, като ги обърнете веднъж по средата.
Как да ги поднесете:
Спаначените кюфтета вървят чудесно с кисело мляко, млечен чеснов сос или дори с пролетна салата от репички и зелена салата. А за веган версия – просто заменете яйцата с ленено семе и пропуснете сиренето.
Със спаначени кюфтета на масата, пролетта не е само навън, а и в чинията ви. Те са икономични, вкусни и доказателство, че добрата българска кухня може да бъде едновременно традиционна и модерна.
Присъединете се към нашия Телеграм
Хороскоп за 23 май 2025 г.: Време за искреност, търпение и лични прозрения




