Рула от тиквички с бекон и чедър: лятната рецепта, която всички търсят

Наслади се на хрупкава коричка с пармезан и разтопен чедър в едно изкушение

0
124
Рула от тиквички с бекон и чедър
Рула от тиквички с бекон и чедър. Снимка: Искра.бг

Лятото има вкус на тиквички, а когато ги съчетаем с чедър, бекон и хрупкава коричка от пармезан и галета – се ражда неустоимо предястие, което впечатлява и най-взискателния вкус.

Сезонът на тиквичките е в разгара си, а ако сте от хората, които обичат да експериментират в кухнята, тази рецепта е точно за вас. Предлагаме ви лесна, но ефектна идея за рулца от тиквички, пълнени с чедър, увити в бекон и оваляни в хрупкава смес от яйце, галета и пармезан. Перфектни за гости, барбекю или гурме вечер у дома.

Необходими продукти (за 12 рула):

2 средно големи тиквички
12 слайса пушен бекон
100 г чедър (нарязан на пръчици или настърган на едро)
2 яйца
100 г галета
50 г настърган пармезан
Щипка черен пипер
Щипка чесън на прах (по желание)
Щипка сушен риган или мащерка
Сол на вкус
Зехтин или олио за намазване

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на тиквичките – Измийте добре тиквичките и ги нарежете по дължина на тънки слайсове с помощта на белачка или мандолина за рязане. Посолете ги леко и оставете за 10–15 минути да пуснат вода, след което ги подсушете с кухненска хартия.
  2. Сглобяване на рулата – Вземете една лента тиквичка, поставете по дължина пръчица чедър (или малко настърган), навийте на руло и увийте със слайс бекон. Повторете с всички парчета.
  3. Овалване – Разбийте яйцата в купа. В отделна купа смесете галетата, пармезана, черния пипер, чесъна на прах и ригана. Потопете всяко рулце първо в яйце, после в галетената смес, като добре го оваляте от всички страни.
  4. Печене – Подредете рулцата върху хартия за печене в тава. Намажете ги леко със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 25–30 минути или до златиста, хрупкава коричка.

Съвет от редакцията

За още по-хрупкава текстура, можете да завършите с 3–5 минути под грила. Поднесете с млечен чеснов сос или айоли от лимон и майонеза. А за вегетариански вариант – заменете бекона с тънки слайсове патладжан, изпечени предварително.

Финалният вкус? Сърцето казва „още едно“.

Комбинацията от сочната тиквичка, разтопения чедър и опушения бекон, обвити в ароматна галета с пармезан, е не просто вкусна – тя е запомняща се. Това е от онези рецепти, които веднъж опитани, веднага стават част от личната готварска класика.

Присъединете се към нашия Телеграм

Влакът София–Истанбул закъснява редовно? Причините са жега, граница и еднопосочен релсов път

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук