
Ново национално проучване, публикувано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), потвърждава тревожна тенденция: над 55% от калориите, които американците консумират, идват от ултрапреработени храни – продукти, пълни със захар, трансмазнини, изкуствени съставки и химически добавки, пише „Асошиейтед прес“.
Особено тревожно е състоянието при децата: почти 62% от техните калории идват от такива храни – пица, сладкиши, безалкохолни напитки и солени закуски. В интервю за Fox News министърът на здравеопазването Робърт Ф. Кенеди-младши заяви:
„Ние се тровим. Това се дължи главно на тези ултрапреработени храни.“
Лек спад, но не и пробив
Данните, обхващащи периода август 2021 – август 2023 г., показват лек спад спрямо предишни години – през 2013 г. възрастните са приемали 56% от калориите си от такива храни, а децата – цели 66% през 2018 г. Но спадът е незначителен и недостатъчен, за да обърне дългосрочната тенденция.
Какво значи „ултрапреработена храна“?
Докладът използва системата Nova, разработена в Бразилия, която определя тези храни като:
-
Свръхвкусни и енергийно-плътни
-
Бедни на фибри и цели храни
-
Богати на сол, мазнини, подсладители и добавки
-
Изработени от индустриални съставки и техники, които не могат да се приложат у дома
FDA и Министерството на земеделието вече започнаха процес по дефиниране на нова правна рамка, за да определят кои храни попадат в тази категория.
Какво показват изследванията?
-
Дори при равни калории и съставки, ултрапреработените храни водят до повишен апетит и наддаване на тегло, сочи проучване, публикувано в Nature.
-
Те се свързват с затлъстяване, диабет и сърдечни болести, макар причинно-следствената връзка да не е категорично доказана. Андреа Дейерлайн, диетолог от NYU, коментира:
„Дори ‘здравословните’ готови храни, като протеинови барове и замразени ястия, могат да влязат в категорията ултрапреработени.“
Най-засегнати: деца, тийнейджъри и хора с ниски доходи
-
Децата и тийнейджърите приемат значително повече калории от ултрапреработени храни в сравнение с възрастните.
-
Хората с ниски доходи са особено уязвими, поради евтиния и достъпността на такива продукти.
Какво можем да направим?
CDC препоръчва четѐне на етикети, избягване на дълги списъци със съставки, и когато е възможно – замяна с по-малко преработени алтернативи.
Присъединете се към нашия Телеграм


