Постна мусака с картофи, ориз и зеленчуци – лесна, ароматна и подходяща за всеки ден

Постната мусака остава любима класика на трапезата през цялата година

0
18
Постна мусака
Постна мусака. Снимка: Искра.бг

В дни на пости и в сезона на по-леката трапеза все повече семейства избират традиционни ястия в постен вариант. Една от най-търсените рецепти без животински продукти е именно постната мусака с картофи, ориз и зеленчуци – класика, която запазва вкуса на домашното, но е значително по-лека и диетична.

Днешното ни кулинарно предложение комбинира познатия вкус на картофите с богатството на зеленчуци и нежната текстура на ориза. Резултатът е вкусна, сочна и ароматна мусака, която се приготвя лесно и е перфектна както за семейна вечеря, така и за обяд през седмицата.

Необходими продукти (за 4 порции)

  • 1,2 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 2 домата или 200 мл доматен сок
  • 100 г ориз
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух риган или мащерка
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 500 мл топла вода или зеленчуков бульон
  • Магданоз за аромат

За заливката (постна версия):

  • 200 мл вода
  • 3 с.л. брашно
  • 2 с.л. олио
  • Щипка куркума за цвят (по желание)
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на зеленчуците – Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Лукът, морковът и чушката се наситняват и се задушават в загрято олио за 3–4 минути, докато омекнат.
  2. Добавяне на ориза – Измийте ориза добре и го прибавете към зеленчуците. Разбъркайте за 1 минута, така че да поеме от мазнината и ароматите.
  3. Овкусяване и смесване – Добавете червения пипер, доматите/доматения сок, сол и черен пипер. Сложете картофите и залейте с топла вода или зеленчуков бульон.
  4. Печене – Прехвърлете сместа в тава и печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 40 минути, докато картофите омекнат.
  5. Приготвяне на заливката – Разбийте водата, брашното, олиото и солта до гладка смес. Добавете щипка куркума за красив златист цвят.
  6. Запичане – Извадете тавата, залейте равномерно и върнете в фурната за още 10–15 минути, докато се получи леко запечена коричка.

Сервиране

Поръсете с пресен магданоз и поднесете топла. Постната мусака е чудесна както току-що извадена от фурната, така и затоплена на следващия ден – вкусът дори се подобрява.

Заключение

Мусаката в постен вариант доказва, че традиционните ястия могат да бъдат вкусни, питателни и напълно без животински продукти. Съчетаваща картофи, ориз и богато разнообразие от зеленчуци, тя се превръща в идеален избор за хора, които търсят лека, домашна и здравословна храна.

Ароматна, икономична и лесна – постната мусака остава любима класика на трапезата през цялата година.

Присъединете се към нашия Телеграм

Домашна постна содена питка: традиция, която ухае на уют

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук