
Цените на повечето основни хранителни стоки на борсите в България започнаха да намаляват през първата седмица на февруари. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/, индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който измерва движението на цените на едро, е паднал с 0,22% до 2,261 пункта.
„Миналата седмица индексът беше на ниво 2,266 пункта, а сега наблюдаваме лек спад. Това е показателно за тенденция на поевтиняване при някои основни хранителни продукти,“ се посочва в седмичния бюлетин на ДКСБТ. Сред зеленчуците най-значителен спад се отчита при:
Доматите – с 10,5% надолу до 2,96 лв./кг
Краставиците – поевтиняване с 9,4% до 3,21 лв./кг
Зелето – намаление със 7,9% до 1,37 лв./кг
Кромид лук – спад със 7,8% до 1,20 лв./кг
Зелената салата – намаление с 2% до 1,19 лв./брой
Минимално намаление се отчита и при зрелия чесън, който е с 0,4% по-евтин и се търгува за 6,05 лв./кг.
От друга страна, някои зеленчуци поскъпват:
Картофите – с 0,9% до 1,31 лв./кг
Морковите – с 0,5% до 1,29 лв./кг
Сред плодовете най-сериозен спад има при:
Ябълките – с 13% надолу до 1,62 лв./кг
Портокалите – понижение със 7,1% до 1,94 лв./кг
Мандарините – с 1,6% надолу до 2,55 лв./кг
Лимоните – спад с 2,3% до 2,25 лв./кг
Единственият плод, който поскъпва през изминалата седмица, е грейпфрутът – с 1,1% до 2,58 лв./кг.
Млечни продукти и месо – различни тенденции
Кравето сирене поевтинява с 1,8% до 11,53 лв./кг
Киселото мляко /3% масленост/ също е надолу с 1,8%, като се търгува за 1,33 лв./кофичка /400 гр./
Прясното мляко /3% масленост/, обаче, поскъпва с 1% до 2,40 лв./литър
Кашкавал „Витоша“ също отчита ръст от 0,9% до 17,77 лв./кг
Пилешкото месо е нагоре с 1,7% до 6,49 лв./кг
Цената на яйцата /размер M/ пада със 7,5%, като те се търгуват по 0,32 лв./брой на едро.
Захар, брашно и варива – тенденции на поевтиняване
Оризът поевтинява с 3,1% до 3,32 лв./кг
Зрелият фасул – с 1,6% надолу до 4,34 лв./кг
Брашното тип 500 отчита значителен спад от 6,3% до 1,43 лв./кг
Захарта е с 3,6% по-евтина – 1,87 лв./кг
Олиото също отбелязва леко намаление – 0,7% до 3,25 лв./литър
Лещата е единственият бобов продукт, който поскъпва, с ръст от 1,5% до 4,41 лв./кг.
Според анализаторите на пазара, намалението на цените през първата седмица на февруари е показателно за стабилизиране на търговията на едро.
„Търговските борси отчитат леко поевтиняване на основните храни, което може да доведе до по-достъпни цени за крайните потребители. Въпреки това, някои продукти като месо и млечни изделия остават нестабилни в ценовите си нива,“ коментират експерти в сектора.
През първата седмица на февруари повечето основни хранителни продукти на едро поевтиняват, особено при зеленчуците, плодовете и зърнените култури. Въпреки това, някои стоки като пилешкото месо, лещата и част от млечните продукти отбелязват леко поскъпване.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм


