Питка охлюв със сирене – рецепта, която ухае на дом

Пригответе пухкава и златиста питка охлюв със сирене – идеална за семейната трапеза или празничен повод

0
205
Питка охлюв със сирене
Питка охлюв със сирене. Снимка: Искра.бг

Домашната кухня на българина не се задоволява с обикновен хляб. Тя иска аромат, уют и повод за споделяне. Днес ви представяме рецепта за питка охлюв със сирене – класика с усмивка.

Ароматът, който връща към неделните следобеди

Няма български дом, в който да не се е усетил ароматът на току-що изпечена питка. Особено ако говорим за „охлюв“ – онази навита на спирала, златиста питка, която крие в себе си късчета сирене, масло и детски спомени. Това не е просто рецепта, това е вкус на дом.

Необходими продукти:

500 г брашно (и още малко за доомесване)
1 кубче прясна мая (или 7 г суха)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл прясно мляко (леко затоплено)
1 яйце + 1 жълтък за намазване
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
200 г сирене (натрошено)
50 г меко масло или 3 с.л. разтопено

Стъпка по стъпка:

  1. Активиране на маята – В малка купа смесете леко затопленото мляко със захарта и маята. Изчакайте 5–10 минути, докато се разпени.
  2. Замесване на тестото – В голяма купа сложете брашното, солта, яйцето, киселото мляко и олиото. Добавете шупналата мая. Омесете меко, нелепнещо тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса около 1 час.
  3. Оформяне на охлюва – Разделете тестото на 4 равни топки. Всяка разточете на правоъгълна кора. Намажете с масло, поръсете със сирене и навийте на руло. Рулата подредете като спирала в тавичка, застлана с хартия за печене – започнете от средата и навийте около нея.
  4. Финално втасване и печене – Покрийте оформената питка и я оставете да втаса отново – около 20–30 минути. Намажете с жълтъка, разбит с малко мляко. По желание – поръсете със сусам.
  5. Изпечете – В предварително загрята фурна на 180°C за около 35–40 минути, докато стане златиста и ухае на „дом“.

Съвет от редакцията:

Ако искате питката да бъде още по-въздушна, направете „двойно втасване“ – оставете и оформените рула да починат 10 минути преди навиване.

За още по-богат вкус, намажете питката с масло веднага щом я извадите от фурната и я покрийте с кърпа за 10 минути.

Финалният резултат:

Златиста, мека, пухкава и пълна с топящо се сирене – питката охлюв е перфектният избор за неделна закуска, семеен обяд или дори празнична трапеза. Сервирайте я с чаша айрян или билков чай – и усмивките са гарантирани.

Присъединете се към нашия Телеграм

Климатичните промени водят до депресия и тревожност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук