Когато лятото навлезе с пълна сила, пазарите се пълнят с тиквички, пресни картофи и зелени подправки. Време е да дадем шанс на един скромен, но великолепен домашен пай, който съчетава всичко това в една златиста и ароматна коричка.
Пай с картофи и тиквички е ястие, което не просто засища – то създава уют. Лесен за приготвяне, изключително вкусен и подходящ както за обяд, така и за вечеря. А най-хубавото е, че може да се сервира както топъл, така и студен – с чаша айрян или леко бяло вино.
Необходими продукти:
За тестото:
300 г брашно
150 г масло (студено, нарязано на кубчета)
1 яйце
1–2 с.л. студена вода
½ ч.л. сол
За плънката:
2 средни тиквички
2 средни картофа
150 г сирене (овче или краве)
2 яйца
100 мл готварска сметана
1 малка глава лук
1 с.л. зехтин
Щипка черен пипер
Щипка индийско орехче (по желание)
Пресен магданоз или копър за свежест
Начин на приготвяне:
- Приготвяне на тестото: В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете студеното масло и с пръсти го втрийте в брашното, докато се получат трохи. Добавете яйцето и водата. Омесете бързо, увийте тестото във фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
- Плънка: Докато тестото стяга, настържете тиквичките и картофите на едро ренде. Посолете ги леко и ги оставете в гевгир да се отцедят за около 10 минути. След това ги изстискайте добре. В тиган запържете нарязания лук в малко зехтин до златисто. Смесете го със зеленчуците. Добавете натрошеното сирене, яйцата, сметаната и подправките. Разбъркайте добре.
- Сглобяване и печене: Разточете тестото и го поставете в намазнена форма за пай, оформяйки ръб. Изсипете плънката. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40–45 минути или до златиста коричка.
Съвет от редакцията:
Пай с картофи и тиквички е чудесна основа за импровизация – добавете малко настърган кашкавал отгоре, или пък няколко резена домат за цвят. А за веган вариант, просто заменете яйцата и сиренето с растителни алтернативи и ще получите също толкова вкусен резултат.
Едно просто ястие, което разказва история – за лято, за градина, за споделена вечеря. Опитайте го и се уверете сами, че най-добрите рецепти често се раждат от най-обикновени продукти.
Присъединете се към нашия Телеграм


