Пармезанови тиквички-чипс – хрупкавата лятна изненада

Лесна рецепта без пържене, която превръща обикновените тиквички в гурме удоволствие

0
248
Пармезанови тиквички-чипс
Пармезанови тиквички-чипс. Снимка: Искра.бг

Сезонът на тиквичките е в разгара си, а социалните мрежи кипят от нови идеи как да превърнем този непретенциозен зеленчук в гурме изживяване. Ето една рецепта, която съчетава простота, вкус и здравословно удоволствие – пармезанови тиквички-чипс.

В свят, където повечето „чипсове“ водят до угризения, тази рецепта е глътка въздух за всички, които обичат да похапват нещо хрупкаво, но с по-малко мазнина и повече вкус. Тиквичките влизат в главната роля – подкрепени от златист пармезан, щипка чесън и леко хрупкава коричка от галета. Без пържене, без излишна мазнина – само фурна, подправки и апетит.

Необходими продукти:

2 средно големи тиквички
3 с.л. зехтин
½ ч.ч. настърган пармезан (по възможност пресен)
⅓ ч.ч. галета (пълнозърнеста за по-здравословен вариант)
1 ч.л. чесън на прах
½ ч.л. сол
Прясно смлян черен пипер на вкус
По желание: сушен риган или мащерка за аромат

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на тиквичките: Измийте тиквичките и ги нарежете на много тънки шайби – около 2–3 мм дебелина. За идеален резултат използвайте мандолина или остър нож.
  2. Овкусяване: Поставете резените в голяма купа, полейте със зехтина и разбъркайте внимателно с ръце, докато всяко кръгче е покрито.
  3. Панировка: В отделна купа смесете пармезана, галетата, чесъна на прах, солта и черния пипер. Потопете всяко резенче в сместа и го оваляйте добре.
  4. Печене: Подредете шайбите върху тава, покрита с хартия за печене, без да се застъпват. Печете в предварително загрята фурна на 190°C за около 20–25 минути, като накрая може леко да ги запечете на грил функция за още 2 минути, докато добият златист загар.
  5. Охлаждане и сервиране: Оставете да изстинат за няколко минути – това ще направи чипса още по-хрупкав. Поднесете с лек чеснов йогурт сос или самостоятелно като здравословна закуска.

Съвет от редакцията:

Не се отказвайте, ако първия път не излязат идеално хрупкави. Тайната е в тънките резени, равномерното печене и качествения пармезан. След втория път тази рецепта може лесно да се превърне в летен хит в семейството ви.

Пармезановите тиквички-чипс са от онези редки рецепти, които успяват да съчетаят домашния уют, модерната кулинария и удоволствието от нещо полезно. Ароматни, златисти и неустоимо леки – перфектни за летен аперитив, кино вечер или като малка вкусна радост между задачите.

Присъединете се към нашия Телеграм

Мусака с тиквички, патладжан и картофи: Летен вкус в домашна тава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук