
В разгара на лятото българската кухня отново доказва, че може да бъде едновременно вкусна, бърза и щадяща джоба. Сред сезонните фаворити тази година се открояват пълнените тиквички със сирене и кашкавал – ястие, което ухае на домашен уют, но е готово за рекордно кратко време.
Тиквичките – свежи, крехки и пълни с полезни вещества – са основата на рецептата, която спокойно може да се приготви и от кулинарни новаци. Ключът е в простата, но ефектна плънка: натрошено краве сирене, разбити яйца и щипка подправки за аромат. Няколко ситно нарязани чери домата внасят свежест, а финалният щрих е настърганият кашкавал, който при печене се превръща в апетитна златиста коричка.
Приготвянето е детска игра: разрязвате тиквичките на половинки по дължина, издълбавате вътрешността и ги пълните с готовата смес. Подреждате в леко намазнена тава, наливате малко вода за сочност и печете в загрята фурна на 200 °C около 30 минути. Пет минути преди края поръсвате с кашкавал и допичате до перфектен загар.
Сервирани топли или охладени, пълнените тиквички със сирене и кашкавал са подходящи както за основно, така и като част от по-богата трапеза. В комбинация с чаша студено бяло вино, те се превръщат в малък празник, достоен за всяка лятна вечер.
Присъединете се към нашия Телеграм


