Пълнени чушки с царевица – най-вкусната постна рецепта за сезона

Лято в чиния с тази проста, евтина и силно ароматна комбинация

0
59
Пълнени чушки с ориз и царевица
Пълнени чушки с ориз и царевица. Снимка: Искра.бг

Лятото е сезонът на ярките зеленчуци, но и на желанието да се храним леко. Сред любимите български рецепти за топлите дни е класиката – пълнената чушка. Днес обаче ви предлагаме нейна свежа, постна и цветна интерпретация: пълнени чушки с ориз и царевица – ястие, което е подходящо за пост, за вегани, или просто за онези, които търсят вкусна и непретенциозна храна.

Защо тази рецепта си заслужава?

Тя комбинира простички продукти – ориз, царевица, зеленчуци – в пълноценно ястие, което може да се сервира и топло, и студено. Освен това е икономично, достъпно и може да бъде приготвено предварително.

Необходими продукти (за 6 порции)

  • 10 средно големи червени или зелени чушки
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук (или 2 по-малки)
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. царевица от консерва (може и замразена)
  • 2 с.л. доматено пюре (или 1 настърган домат)3 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за поръсване
  • 2 ч.ч. гореща вода (или зеленчуков бульон)

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на зеленчуците – Измийте чушките и ги почистете от семената и дръжките. Оставете ги настрана. Нарежете лука и моркова на ситно.

  2. Приготвяне на плънката – В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и задушете лука и моркова за 4–5 минути. Добавете ориза и запържете, докато стане стъклен. Сипете червения пипер, доматеното пюре и царевицата. Подправете със сол и черен пипер. Долейте 1 чаша гореща вода и оставете ориза да поеме течността на слаб огън за около 10 минути (половин готовност). Свалете от огъня и поръсете с пресен магданоз.

  3. Пълнене и печене – Напълнете чушките с плънката, без да ги тъпчете прекалено. Подредете ги в тава, долейте около 1 чаша гореща вода (или бульон), покрийте с фолио и печете на 180°C за 40 минути. Махнете фолиото и допечете още 10–15 минути до апетитна коричка.

Сервиране

Можете да поднесете чушките както топли, така и охладени, с резен лимон или с лъжичка соево кисело мляко. Подходящи са за обяд, лека вечеря или като част от постно меню.

В тази рецепта няма месо, но има всичко, от което имаме нужда: вкус, уют и нотка лято. Пълнените чушки с царевица и ориз ни напомнят, че простичката храна може да бъде и най-запомнящата се.

Присъединете се към нашия Телеграм

Златишкият тунел „Кашана“: 40 години изолация под Стара планина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук