Пълнени чушки с боб – вкусът на Бъдни вечер, който събира семейството

На Бъдни вечер трапезата не е просто храна – тя е символ, спомен и тишина

0
21
Пълнени чушки с боб
Пълнени чушки с боб. Снимка: Искра.бг

На Бъдни вечер трапезата не е просто храна – тя е символ, спомен и тишина, в която се събират поколения. Сред най-обичаните и задължителни постни ястия са пълнените чушки с боб – скромни на вид, но наситени с аромат, традиция и смисъл. Те носят онзи домашен вкус, който не се забравя и винаги ни връща към корените.

Защо пълнените чушки с боб са толкова специални?

Бобът символизира плодородие и изобилие, а сушените чушки – слънцето и лятото, съхранени за зимата. Комбинацията им прави ястието не просто вкусно, а дълбоко свързано с българските обичаи на Бъдни вечер.

Класическа рецепта за пълнени чушки с боб

Необходими продукти:

  • 12–14 сушени червени чушки
  • 1 ч.ч. бял боб
  • 1 голяма глава лук
  • 2–3 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол на вкус
  • 1 с.л. брашно (по желание, за сгъстяване)

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на боба – Накиснете боба от предната вечер. Сварете го до пълна готовност и отцедете, като запазите малко от водата.

  2. Приготвяне на плънката – В тиган задушете ситно нарязания лук в олиото до златисто. Добавете червения пипер, разбъркайте бързо и сложете сварения боб. Овкусете със сол, джоджен и чубрица. По желание добавете лъжица брашно за по-плътна плънка. Намачкайте леко боба, но не до пюре.

  3. Пълнене на чушките – Сушените чушки залейте с гореща вода за 10–15 минути, за да омекнат. Напълнете ги внимателно с бобената смес и ги подредете в тава.

  4. Печене – Залейте с малко от бобената вода, покрийте с фолио и печете на 180°C около 30 минути. След това махнете фолиото и допечете още 10–15 минути до леко запичане.

Малка тайна от бабината кухня

Оставете чушките да „починат“ 10–15 минути след изваждане от фурната. Тогава вкусовете се събират и ястието става още по-ароматно.

Пълнените чушки с боб не впечатляват с разкош, а с душа. Те са онова тихо ястие, което не се рекламира, но винаги изчезва първо от трапезата. И точно в това е магията на Бъдни вечер – простота, споделеност и вкус, който говори повече от думи.

Присъединете се към нашия Телеграм

Антон Урумов е назначен за нов ad hoc прокурор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук