
На Бъдни вечер трапезата не е просто храна – тя е символ, спомен и тишина, в която се събират поколения. Сред най-обичаните и задължителни постни ястия са пълнените чушки с боб – скромни на вид, но наситени с аромат, традиция и смисъл. Те носят онзи домашен вкус, който не се забравя и винаги ни връща към корените.
Защо пълнените чушки с боб са толкова специални?
Бобът символизира плодородие и изобилие, а сушените чушки – слънцето и лятото, съхранени за зимата. Комбинацията им прави ястието не просто вкусно, а дълбоко свързано с българските обичаи на Бъдни вечер.
Класическа рецепта за пълнени чушки с боб
Необходими продукти:
- 12–14 сушени червени чушки
- 1 ч.ч. бял боб
- 1 голяма глава лук
- 2–3 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух джоджен
- 1 ч.л. чубрица
- сол на вкус
- 1 с.л. брашно (по желание, за сгъстяване)
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на боба – Накиснете боба от предната вечер. Сварете го до пълна готовност и отцедете, като запазите малко от водата.
-
Приготвяне на плънката – В тиган задушете ситно нарязания лук в олиото до златисто. Добавете червения пипер, разбъркайте бързо и сложете сварения боб. Овкусете със сол, джоджен и чубрица. По желание добавете лъжица брашно за по-плътна плънка. Намачкайте леко боба, но не до пюре.
-
Пълнене на чушките – Сушените чушки залейте с гореща вода за 10–15 минути, за да омекнат. Напълнете ги внимателно с бобената смес и ги подредете в тава.
-
Печене – Залейте с малко от бобената вода, покрийте с фолио и печете на 180°C около 30 минути. След това махнете фолиото и допечете още 10–15 минути до леко запичане.
Малка тайна от бабината кухня
Оставете чушките да „починат“ 10–15 минути след изваждане от фурната. Тогава вкусовете се събират и ястието става още по-ароматно.
Пълнените чушки с боб не впечатляват с разкош, а с душа. Те са онова тихо ястие, което не се рекламира, но винаги изчезва първо от трапезата. И точно в това е магията на Бъдни вечер – простота, споделеност и вкус, който говори повече от думи.
Присъединете се към нашия Телеграм


