Палачинкови рулца от тиквички – перфектната лятна рецепта без месо

Подходящи са както за основно ястие, така и за студено предястие или парти хапка

0
1345
Палачинкови рулца от тиквички
Палачинкови рулца от тиквички. Снимка: Искра.бг

Лятото ни дарява с изобилие от свежи зеленчуци, а тиквичките безспорно са една от звездите на сезона. В тази статия ви представяме една изключително лека, вкусна и визуално ефектна рецепта – палачинкови рулца от тиквички. Подходящи са както за основно ястие, така и за студено предястие или парти хапка. Рецептата е лесна за изпълнение и не изисква скъпи продукти – само въображение и щипка лято.

Необходими продукти

За палачинките:

  • 2 средно големи тиквички (настъргани на ситно);
  • 3 яйца;
  • 4 с.л. брашно (може и овесено или пълнозърнесто);
  • 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 2 с.л. кисело мляко;
  • 1 скилидка чесън (по желание);
  • сол, черен пипер, копър или магданоз – на вкус.

За плънката (примерна):

  • 200 г крема сирене или извара;
  • 2-3 с.л. заквасена сметана или цедено кисело мляко;
  • 1 морков (настърган);
  • няколко резена зелен лук или чеснов лук;
  • сол и лимонов сок на вкус.

Допълнително (по избор):

  • пушена сьомга, прошуто или варено пиле;
  • рукола, бейби спанак или настърган кашкавал.

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на тиквичките: Настържете тиквичките и ги оставете за 10–15 минути в гевгир, поръсени със сол. След това ги изцедете добре от водата – това е ключово, за да се получат стабилни и тънки палачинки.
  2. Приготвяне на „палачинковото“ тесто: Смесете яйцата, брашното, киселото мляко, бакпулвера и подправките в купа. Добавете изцедените тиквички и разбъркайте до получаване на гъста смес.
  3. Печене: Загрейте незалепващ тиган с малко мазнина. Изсипете част от сместа и разстелете като палачинка. Печете по 2–3 минути от всяка страна. Повторете, докато свърши сместа.
  4. Приготвяне на плънката: В купа смесете крема сиренето с сметаната и добавете настърган морков, зелен лук и подправки. По желание добавете малко лимонов сок за свежест.
  5. Навиване на рулцата: Вземете готова тиквичкова палачинка, намажете я с плънка и по желание добавете зеленина или парченце месо. Завийте стегнато на руло. Оставете в хладилник за 15 минути и след това нарежете на парчета.

Сервиране

Подредете рулцата върху плато, поръсете с пресен копър или пармезан и сервирайте охладени. Подходящи са както за летен обяд на верандата, така и за празнично мезе, което със сигурност ще впечатли гостите ви.

В свят, в който все по-често търсим баланса между вкус и здраве, палачинковите рулца от тиквички предлагат именно това – лекота, цветност и кулинарна наслада. Тази рецепта е и отличен начин да включим сезонните продукти в менюто си по един оригинален начин. Подходяща е за деца, вегетарианци и хора на нисковъглехидратна диета.

А най-хубавото е, че всеки може да създаде своя собствена вариация – с авокадо, със сушени домати, с козе сирене или с любимата ви подправка от градината.

Присъединете се към нашия Телеграм

Домашни кюфтенца от царевица: Сочни, хрупкави и лесни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук