
Лятото ни дарява с изобилие от свежи зеленчуци, а тиквичките безспорно са една от звездите на сезона. В тази статия ви представяме една изключително лека, вкусна и визуално ефектна рецепта – палачинкови рулца от тиквички. Подходящи са както за основно ястие, така и за студено предястие или парти хапка. Рецептата е лесна за изпълнение и не изисква скъпи продукти – само въображение и щипка лято.
Необходими продукти
За палачинките:
- 2 средно големи тиквички (настъргани на ситно);
- 3 яйца;
- 4 с.л. брашно (може и овесено или пълнозърнесто);
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 2 с.л. кисело мляко;
- 1 скилидка чесън (по желание);
- сол, черен пипер, копър или магданоз – на вкус.
За плънката (примерна):
- 200 г крема сирене или извара;
- 2-3 с.л. заквасена сметана или цедено кисело мляко;
- 1 морков (настърган);
- няколко резена зелен лук или чеснов лук;
- сол и лимонов сок на вкус.
Допълнително (по избор):
- пушена сьомга, прошуто или варено пиле;
- рукола, бейби спанак или настърган кашкавал.
Начин на приготвяне
- Подготовка на тиквичките: Настържете тиквичките и ги оставете за 10–15 минути в гевгир, поръсени със сол. След това ги изцедете добре от водата – това е ключово, за да се получат стабилни и тънки палачинки.
- Приготвяне на „палачинковото“ тесто: Смесете яйцата, брашното, киселото мляко, бакпулвера и подправките в купа. Добавете изцедените тиквички и разбъркайте до получаване на гъста смес.
- Печене: Загрейте незалепващ тиган с малко мазнина. Изсипете част от сместа и разстелете като палачинка. Печете по 2–3 минути от всяка страна. Повторете, докато свърши сместа.
- Приготвяне на плънката: В купа смесете крема сиренето с сметаната и добавете настърган морков, зелен лук и подправки. По желание добавете малко лимонов сок за свежест.
- Навиване на рулцата: Вземете готова тиквичкова палачинка, намажете я с плънка и по желание добавете зеленина или парченце месо. Завийте стегнато на руло. Оставете в хладилник за 15 минути и след това нарежете на парчета.
Сервиране
Подредете рулцата върху плато, поръсете с пресен копър или пармезан и сервирайте охладени. Подходящи са както за летен обяд на верандата, така и за празнично мезе, което със сигурност ще впечатли гостите ви.
В свят, в който все по-често търсим баланса между вкус и здраве, палачинковите рулца от тиквички предлагат именно това – лекота, цветност и кулинарна наслада. Тази рецепта е и отличен начин да включим сезонните продукти в менюто си по един оригинален начин. Подходяща е за деца, вегетарианци и хора на нисковъглехидратна диета.
А най-хубавото е, че всеки може да създаде своя собствена вариация – с авокадо, със сушени домати, с козе сирене или с любимата ви подправка от градината.
Присъединете се към нашия Телеграм


