Напукани какаови сладки: Меки отвътре, хрупкави отвън

Вкус от детството, който се връща на мода с аромат на шоколад и уют

0
31
Напукани какаови сладки
Напукани какаови сладки, Снимка: Искра.бг

Водени от ароматите на миналото, днес преоткриваме едно от най-обичаните домашни изкушения – напуканите какаови сладки. С напуканата си повърхност и меката, почти брауни текстура отвътре, тези сладки са не просто десерт, а част от онова кулинарно минало, което се предава с тетрадки, изцапани с брашно и какао. Някога запазена за празничната трапеза, днес тази рецепта се завръща с пълна сила като уютен акцент за всяка чаша кафе – и все по-често – като хит сред младите пекари в TikTok.

Съставки за около 20 сладки:

200 г тъмен шоколад (над 50% какао)
50 г какао на прах, пресято
100 г захар
2 яйца
60 мл олио или разтопено масло
1 ч.л. ванилия
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
захар и пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете шоколада на водна баня и оставете леко да се охлади.
  2. В купа разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, ванилията и разтопения шоколад. Разбъркайте до гладка смес.
  3. В отделна купа смесете брашното, какаото, бакпулвера и солта. Добавете сухите съставки към течната смес и разбъркайте с шпатула.
  4. Покрийте купата с фолио и оставете тестото в хладилника поне за 2 часа – това е ключът към характерната напукана текстура.
  5. Загрейте фурната на 170°C. От охладеното тесто оформяйте топчета с големината на орех, овалвайте първо в кристална захар, после в пудра захар.
  6. Подредете върху хартия за печене, оставяйки разстояние между сладките, защото се разпукват красиво по време на печене.
  7. Печете 10–12 минути – не повече, за да останат меки в сърцевината си.

Тънкости и съвети:

Захарта в две стъпки не е каприз – кристалната създава леко хрупкава коричка, а пудрата подсилва напукаността.

За още по-богат вкус: добавете щипка еспресо на прах или настъргана портокалова кора.

Съхранявайте в кутия до седмица – ако изобщо останат.

Малка история от голямата кухня

Във време на несигурност и бърз живот, рецептите като тази ни връщат към едно по-просто щастие – аромата на какао, разнасящ се из кухнята, прашните пръсти, покрити със захар, и нетърпеливото надничане през фурната.

Напуканите какаови сладки не са просто десерт. Те са онзи миг уют, който можем да споделим – с дете, с любим, с непознат.

Присъединете се към нашия Телеграм

Боровец: Когато историята не е стратегия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук