Нахут с лапад – пролетната рецепта, която съчетава вкус и здраве

Традиционно ястие с висока хранителна стойност и лесна подготовка

0
407
Нахут с лапад
Нахут с лапад. Снимка: Искра.бг

В сезона, в който природата се раззеленява, все по-често търсим леки, питателни и растителни ястия. Една рецепта изплува от детството на мнозина, но звучи изненадващо актуално днес – нахут с лапад. Това ястие съчетава българска традиция, устойчивост и здравословно хранене в една купа. Ароматно, богато на белтъчини и желязо, то е перфектният избор за вегетарианци и за всички, които искат да внесат нещо свежо на трапезата си.

Защо точно лапад?

Лападът, често подценяван, е пролетно зелено със силен нутриционен профил. Богат на фибри, витамини A и C, той подпомага храносмилането и укрепва имунната система. В комбинация с нахута – истински протеинов герой – получаваме балансирано ястие без нужда от месо.

Рецепта: Нахут с лапад

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 250 г сух нахут (или 1 консерва – 400 г, отцедена)
  • 1 голяма връзка лапад (около 300 г)
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 2 с.л. зехтин или олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. брашно (по избор – за леко сгъстяване)
  • 1 ч.л. лимонов сок или оцет (по желание)
  • Прясна мента или копър за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Ако използвате сух нахут, накиснете го от предната вечер, сварете го до готовност и го отцедете.
  2. Измийте лапада и го нарежете на едри ивици.
  3. В дълбок тиган или тенджера загрейте мазнината и задушете ситно нарязания лук и морков до златисто.
  4. Добавете счукания чесън, червения пипер и, по желание, брашното – разбъркайте добре за около минута.
  5. Прибавете лапада и ½ чаша вода. Оставете да омекне за 5-7 минути.
  6. Добавете сварения нахут, овкусете със сол и пипер. Оставете да поври още 10 минути, докато вкусовете се смесят.
  7. При нужда – добавете още малко вода. Може да поръсите с лимонов сок или оцет за свежест.
  8. Сервирайте с нарязан копър или мента и парче пълнозърнест хляб.

Традиционно, но с поглед към бъдещето

Тази рецепта е не просто вкусна, а и лесна за приготвяне и бюджетна. Все повече млади хора се връщат към сезонните ястия на бабите си, търсейки здравословни алтернативи в забързаното ежедневие.

Нахут с лапад не е просто ястие – това е глътка пролетна носталгия, поднесена с усмивка. Добър апетит!

Присъединете се към нашия Телеграм

Средиземноморска салата с нахут: Вкус и здраве в една чиния

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук