
„Някъде между картофите и парченцата колбас се крие онзи спомен, който не избледнява – на баба, на лято, на маса със скърцащи столове.“
Когато търсим утеха, я намираме не в гурме ресторантите, а в онези рецепти, които помнят имената ни. Мусаката – този златен шедьовър на балканската трапеза – тук идва с леко неканена, но вълнуваща компания: колбаси вместо кайма. Нестандартно? Да. Но и удивително вкусно.
Съставки (за 4 порции):
- 700 г картофи
- 300 г смесени колбаси (луканка, сушен салам, шпек)
- 1 глава кромид лук
- 2 домата или 200 мл доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. риган
- Сол и черен пипер на вкус
- 3 яйца
- 400 мл прясно мляко
- 2 с.л. брашно
- Масло за намазване
Начин на приготвяне:
- Подготовка: Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Колбасите – също. Лукът се нарязва на ситно и се запържва с малко мазнина.
- Сглобяване: Към лука добавяме колбасите, запържваме за кратко, добавяме червения пипер, доматите и ригана. Нека къкри 5 минути.
- Редене: В намаслена тава се редят картофите, върху тях се излива сместа с колбасите. Долива се малко вода, колкото да се покрият картофите. Пече се на 180°C за около 40 минути.
- Заливка: Яйцата се разбиват с млякото и брашното. Излива се върху запечената мусака и се връща във фурната за още 15 минути до златиста коричка.
Финални щрихи
Поднасяйте с кисело мляко, пресен магданоз и… носталгия. Защото тази рецепта не е просто храна – тя е разказ.
Присъединете се към нашия Телеграм



