Мусаката на баба, но с колбас: вкус на лято и носталгия

Когато гозбата не е просто ястие, а дом с шум от скърцащи столове

0
207
Мусака с колбаси
Мусака с колбаси. Снимка: Искра.бг

„Някъде между картофите и парченцата колбас се крие онзи спомен, който не избледнява – на баба, на лято, на маса със скърцащи столове.“

Когато търсим утеха, я намираме не в гурме ресторантите, а в онези рецепти, които помнят имената ни. Мусаката – този златен шедьовър на балканската трапеза – тук идва с леко неканена, но вълнуваща компания: колбаси вместо кайма. Нестандартно? Да. Но и удивително вкусно.

Съставки (за 4 порции):

  • 700 г картофи
  • 300 г смесени колбаси (луканка, сушен салам, шпек)
  • 1 глава кромид лук
  • 2 домата или 200 мл доматено пюре
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 яйца
  • 400 мл прясно мляко
  • 2 с.л. брашно
  • Масло за намазване

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка: Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Колбасите – също. Лукът се нарязва на ситно и се запържва с малко мазнина.
  2. Сглобяване: Към лука добавяме колбасите, запържваме за кратко, добавяме червения пипер, доматите и ригана. Нека къкри 5 минути.
  3. Редене: В намаслена тава се редят картофите, върху тях се излива сместа с колбасите. Долива се малко вода, колкото да се покрият картофите. Пече се на 180°C за около 40 минути.
  4. Заливка: Яйцата се разбиват с млякото и брашното. Излива се върху запечената мусака и се връща във фурната за още 15 минути до златиста коричка.

Финални щрихи

Поднасяйте с кисело мляко, пресен магданоз и… носталгия. Защото тази рецепта не е просто храна – тя е разказ.

Присъединете се към нашия Телеграм

От Бургас с ирония в 4 думи: „Акъл море, глава шамандура“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук