Мусака с тиквички, патладжан и картофи: Летен вкус в домашна тава

Традиционната мусака получава свеж прочит с леки зеленчуци и балансиран вкус

0
1999
Мусака с тиквички, патладжан и картофи
Мусака с тиквички, патладжан и картофи. Снимка: Искра.бг

Лятото е сезонът, когато пазарите се пълнят с шарени, сочни зеленчуци. И няма по-добър начин да ги превърнем в домашна класика от мусаката – този обичан български специалитет. Но вместо традиционната рецепта с кайма и картофи, днес ви предлагаме лека, вегетарианска версия с тиквички, патладжан и картофи. Това е мусака, която ухае на слънце, градина и уютен обяд с близки хора.

Необходими продукти

За зеленчуковия пласт:

2 средно големи тиквички
2 средно големи патладжана
3–4 картофа
2 с.л. зехтин
сол на вкус

За плънката:

1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 червена чушка
2 домата (или 200 мл доматено пюре)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. риган
черен пипер и сол на вкус
2 с.л. зехтин

За заливката:

2 яйца
200 г кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на зеленчуците: Измийте тиквичките и патладжаните и ги нарежете на тънки кръгчета. Посолете леко и ги оставете за 10 минути, за да се отдели горчивината от патладжана. Междувременно обелете и нарежете картофите на тънки шайби.
  2. Запичане на зеленчуците: Подредете зеленчуците в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете със зехтин и запечете във фурна на 200°C за около 15 минути, докато омекнат леко. Това предотвратява прекомерното омекване при финалното печене и добавя аромат.
  3. Приготвяне на плънката: Задушете нарязания лук, чесън, морков и чушка в зехтин. Добавете нарязаните домати и подправките. Оставете сместа да къкри 10–15 минути, докато се сгъсти леко. Ако използвате доматено пюре, добавете и малко вода.
  4. Редене на мусаката: В подмазнена тава подредете пласт картофи, след това пласт патладжан, част от зеленчуковата плънка, пласт тиквички, отново плънка и така до изчерпване. Завършете с картофи или тиквички.
  5. Заливка и печене: Разбийте яйцата, киселото мляко и брашното до хомогенна смес. Излейте заливката равномерно върху мусаката. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35–40 минути, докато отгоре се получи златиста коричка.
  6. Оставете да отпочине: След като извадите мусаката от фурната, оставете я да почине 15 минути преди сервиране. Така се стяга и се реже по-лесно.

Сервиране

Поднесете мусаката с щипка свеж магданоз и купичка айрян или таратор. Това е ястие, което носи вкуса на градина, домашна грижа и сезонно вдъхновение.

Съвет от кухнята: Ако искате по-богат вкус, добавете малко настърган кашкавал в заливката или поръсете отгоре преди последните 10 минути на печене.

Тази лятна мусака с тиквички, патладжан и картофи не само е по-лека от класическата, но и дава нов живот на традицията. Подходяща е и за вегетарианци, и за хора, които търсят балансирано хранене без да жертват удоволствието от добрата храна.

Присъединете се към нашия Телеграм

Лятна мусака с тиквички и патладжани, която ще ви изненада

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук