Мусаката е едно от най-обичаните ястия в българската кухня – класика, която съчетава уют, вкус и аромат. Но когато лятото настъпи и пазарите се изпълнят с пресни чушки, традиционната рецепта може да се трансформира в нещо още по-цветно и леко. Представяме ви лесен и бърз вариант на мусака с чушки – идеален за заети делници и гладни семейства. Без излишни усилия, но с максимум вкус.
Рецепта за мусака с чушки – бърз и лесен вариант
Необходими продукти:
500 г кайма (смес или само свинска)
5-6 средно големи картофа
3-4 червени и зелени чушки
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 яйца
200 мл кисело мляко
1 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер, магданоз – на вкус
малко олио за пържене
Начин на приготвяне:
Подготовка на продуктите: Нарежете картофите и чушките на кубчета. Лукът и чесънът се наситняват.
Запържване: В дълбок тиган с малко олио запържете лука и чесъна. Добавете каймата и разбърквайте, докато стане на трохи и побелее. Поръсете с червен пипер, сол и черен пипер.
Чушките: Прибавете нарязаните чушки към каймата и гответе още 5–6 минути.
Картофите: В отделен тиган (или във фурната) запържете леко картофите, колкото да хванат златист цвят.
Сглобяване: Смесете картофите с каймата и чушките, и изсипете всичко в тава. Добавете 100 мл вода. Печете в предварително загрята фурна на 190°C около 25 минути.
Заливка: Разбийте яйцата с киселото мляко и щипка сода. Залейте ястието и допечете още 10 минути, докато заливката се зачерви.
Съвет: Поръсете готовата мусака с пресен магданоз за свежест и цвят.
Тази мусака с чушки е лека, сочна и ароматна – перфектна за летните вечери. Гарантирано ще се хареса и на малки, и на големи.
Присъединете се към нашия Телеграм




