Лятна мусака с чушки: Бърза и лесна рецепта за всяка вечер

Пригответе апетитна мусака с чушки само за 40 минути – вкусно решение за делничното меню

0
1846
Мусака с чушки
Мусака с чушки. Снимка: Искра.бг

Мусаката е едно от най-обичаните ястия в българската кухня – класика, която съчетава уют, вкус и аромат. Но когато лятото настъпи и пазарите се изпълнят с пресни чушки, традиционната рецепта може да се трансформира в нещо още по-цветно и леко. Представяме ви лесен и бърз вариант на мусака с чушки – идеален за заети делници и гладни семейства. Без излишни усилия, но с максимум вкус.

Рецепта за мусака с чушки – бърз и лесен вариант

Необходими продукти:

500 г кайма (смес или само свинска)
5-6 средно големи картофа
3-4 червени и зелени чушки
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 яйца
200 мл кисело мляко
1 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер, магданоз – на вкус
малко олио за пържене

Начин на приготвяне:

Подготовка на продуктите: Нарежете картофите и чушките на кубчета. Лукът и чесънът се наситняват.

Запържване: В дълбок тиган с малко олио запържете лука и чесъна. Добавете каймата и разбърквайте, докато стане на трохи и побелее. Поръсете с червен пипер, сол и черен пипер.

Чушките: Прибавете нарязаните чушки към каймата и гответе още 5–6 минути.

Картофите: В отделен тиган (или във фурната) запържете леко картофите, колкото да хванат златист цвят.

Сглобяване: Смесете картофите с каймата и чушките, и изсипете всичко в тава. Добавете 100 мл вода. Печете в предварително загрята фурна на 190°C около 25 минути.

Заливка: Разбийте яйцата с киселото мляко и щипка сода. Залейте ястието и допечете още 10 минути, докато заливката се зачерви.

Съвет: Поръсете готовата мусака с пресен магданоз за свежест и цвят.

Тази мусака с чушки е лека, сочна и ароматна – перфектна за летните вечери. Гарантирано ще се хареса и на малки, и на големи.

Присъединете се към нашия Телеграм

Запеканка с тиквички и пиле: вкус на лято и домашен уют

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук