Лимонови пилешки гърди с хрупкава коричка – готови за 30 минути

Само с няколко съставки – впечатляващ резултат за всяка трапеза

0
667
Лимонови пилешки гърди с хрупкава коричка – готови за 30 минути
Лимонови пилешки гърди с хрупкава коричка – готови за 30 минути. Снимка: Искра.бг

Когато лятото подскаже с аромат на цитруси и свежест, в кухнята ни се ражда вдъхновението за нещо леко, но запомнящо се. Днес ви предлагаме рецепта, която съчетава крехкото месо с неустоимия вкус на лимон и хрупкава текстура – лимонови пилешки гърди, които се приготвят лесно, но впечатляват силно.

Защо тази рецепта е различна?

Тайната е в двойната марината и финото пане. Лимоновият сок прониква дълбоко в месото, като го омекотява и изпълва със свежест, а златистата коричка носи хрупкавата изненада. Това ястие е идеално както за домашен обяд, така и за елегантна вечеря.

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 2 броя пилешки гърди (филета);
  • Сокът от 1 голям лимон + настъргана кора;
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 ч.л. дижонска горчица;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 1/2 чаша брашно;
  • 1 яйце;
  • 1 чаша галета (по избор: с пармезан или лимонова трева);
  • Олио за пържене или зехтин за печене.

Начин на приготвяне:

  1. Мариноване: Смесете лимоновия сок, кората, чесъна, зехтина, горчицата, солта и черния пипер. Потопете пилешките гърди в маринатата и оставете да престоят минимум 30 минути (а най-добре – 2 часа в хладилник).
  2. Подготовка за паниране: Пригответе три купички: Първа с брашно; Втора с разбито яйце; Трета с галета (можете да добавите сушени подправки, настърган пармезан или още лимонова кора).
  3. Панировка: Извадете пилешките гърди от маринатата, оваляйте ги в брашно, потопете в яйцето, после в галетата. Притиснете добре, за да се получи равна и хрупкава коричка.
  4. Готвене: Изпържете в сгорещено олио до златисто (около 3–4 минути на страна), или печете във фурна на 200°C с малко зехтин около 20 минути, обръщайки ги на половината.

Сервиране

Поднесете с лека салата от рукола, чери домати и зехтин или с гарнитура от печени картофи. Допълнителна капка лимон при сервиране вдига аромата на ново ниво.

Ако искате още по-хрупкав ефект, използвайте японска панировка „панко“. За по-здравословен вариант – заменете галетата със смлени ядки или овесени ядки.

Тези лимонови пилешки гърди ще станат хит на всяка трапеза. Рецептата е лесна, а резултатът – изискан. Свежест, хрупкавост и аромат в едно.

Присъединете се към нашия Телеграм

Домашни кюфтенца от царевица: Сочни, хрупкави и лесни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук