Ароматът на море, глътка охладено бяло вино и апетитна чиния с миди — това е вкусът на лятото, който мнозина търсят, но малцина си позволяват да пресъздадат у дома. Истината е, че мидите не са сложни за приготвяне, особено ако имате под ръка една подценявана, но мощна българска подправка: девесилът.
Тази класическа рецепта за миди с вино и девесил съчетава простотата на традиционната морска кухня с магията на ароматните билки от градината. Подходяща е както за вечеря с приятели, така и за романтична вечер за двама.
Необходими продукти (за 2-3 порции):
1 кг пресни черупчести миди (добре измити и почистени)
2 с.л. зехтин или масло
1 малка глава лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, смачкани
200 мл сухо бяло вино
1 малка връзка пресен девесил (може и сушен – около 1 ч.л.)
Сол и черен пипер на вкус
Прясно изцеден сок от половин лимон
Пресен магданоз за поръсване (по желание)
Хляб или франзела за сервиране
Начин на приготвяне:
- Подготовка на мидите – Измийте добре мидите под студена вода. Изхвърлете всички, които са отворени и не се затварят при леко почукване. Почистете ги с четка и отстранете „брадите“, ако има такива.
- Соте с аромат – Загрейте зехтина или маслото в дълбок тиган или тенджера с капак. Задушете лука за 2-3 минути, след това добавете чесъна и разбъркайте за още 1 минута, докато ароматите се освободят.
- Време за вино и девесил – Добавете мидите, залейте с бялото вино и поръсете с наситнения девесил. Покрийте съда с капак и оставете да се задушават на умерен огън за около 6-8 минути — докато мидите се отворят. Разклатете леко съда 1-2 пъти по време на готвенето.
- Финален щрих – Отворените миди са готови за сервиране. Изхвърлете тези, които са останали затворени. Подправете с лимонов сок, сол и черен пипер на вкус. По желание поръсете с пресен магданоз.
- Сервиране – Поднесете горещи с резени хляб за топене в ароматния бульон – истинското богатство на ястието.
Защо девесил?
Девесилът, известен още като „любиче“, има мощен, леко пикантен вкус и аромат, напомнящ на целина и магданоз едновременно. В българската кухня той често се използва за супи и меса, но малцина го използват в морски ястия. А всъщност девесилът подчертава вкуса на мидите по начин, по който малко други билки могат — с дълбочина и свежест, която допълва морския характер на ястието.
Съвет от кухнята
Изберете качествено вино, което бихте пили и с храната — то ще направи бульона още по-богат и фин. И не се колебайте да добавите още девесил по време на готвенето, ако обичате интензивен билков аромат.
Вкусът на лятото може да бъде в чинията ви за по-малко от половин час. Опитайте тази рецепта за миди с вино и девесил и ще се пренесете на морския бряг, без да напускате дома си.
Присъединете се към нашия Телеграм




