Лесна и вкусна рецепта за цялото семейство! Пълнени картофи със сирене и яйца

Ароматни пълнени картофи със сирене, яйца и доматен сос – перфектно ястие за обяд или вечеря.

0
13088
Пълнени картофи със сирене и яйце
Пълнени картофи със сирене и яйце. Снимка: Искра.бг

Пълнените картофи със сирене и яйца са класическо ястие, което съчетава простота и богат вкус. Това е лесна и засищаща рецепта, подходяща както за обяд, така и за вечеря. Картофите поемат вкуса на плънката, а финалното запичане със сос от кашкавал и жълтък ги прави още по-апетитни.

Необходими продукти за 5 порции

За приготвянето на ястието ще ви трябват 1 кг картофи, 1 пакетче краве масло, 250 г сирене, 1-2 глави лук, 2 яйца, 3-4 домата, магданоз и сол.

За соса се използват 30 г брашно, 30 г краве масло, 50 г кашкавал и 1 жълтък.

Първата стъпка е подготовката на картофите. Те трябва да се обелят и внимателно да се издълбаят, за да се получи кухина за пълнежа. След това се поставят в съд с подсолена вода, за да не потъмнеят, докато се приготвят останалите съставки.

Следващата стъпка е приготвянето на плънката. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в масло, докато омекне. Към него се добавят част от доматите, нарязани на дребно, натрошеното сирене, разбитите яйца и ситно нарязания магданоз. Всичко се разбърква добре, докато се получи хомогенна смес.

Издълбаните картофи се пълнят с приготвената плънка и се подреждат в тава. Останалите домати се пасират или нарязват на ситно и се смесват с разтопено масло, за да се получи доматен сос. Картофите се заливат със соса и се поставят в умерено загрята фурна на 180°C. Пекат се, докато омекнат и придобият апетитна коричка.

Финалната стъпка е приготвянето на соса. Маслото се разтопява и към него се добавя брашното. След като се получи гладка смес, се прибавя настърганият кашкавал и жълтъкът. С този сос се заливат вече опечените картофи и тавата се връща във фурната за кратко запичане, докато се образува златиста коричка.
За по-добър резултат е препоръчително да се използват еднакви по размер картофи, за да се изпекат равномерно. Добавянето на черен пипер или чубрица ще придаде допълнителен вкус. Ако желаете по-хрупкава коричка, поръсете картофите с още малко настърган кашкавал преди последното запичане.

Тази рецепта е лесна за приготвяне, засищаща и с достъпни съставки. Пълнените картофи със сирене и яйца могат да се сервират самостоятелно или като гарнитура към месо или свежа салата. Опитайте тази рецепта и се насладете на богатия ѝ вкус!

Оригинална рецепта за приготвяне на гръцка мусака

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук