Домашната баница е безспорен фаворит на всяка българска трапеза – символ на уют, вкус и традиция. Въпреки това, в забързаното ни ежедневие често търсим по-лесни и бързи варианти, които не отнемат много време, но не правят компромис с вкуса. Точно такава е нашата рецепта за пухкави домашни банички – идеални както за закуска през делничните дни, така и за следобедно похапване през уикенда. С малко съставки, минимум усилия и гарантиран резултат, тази рецепта ще се превърне в любимото ви спасение, когато ви се хапва нещо топло, с хрупкава коричка и мек пълнеж.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница (500 г)
3 яйца
200 г сирене (натрошено)
200 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
100 мл олио (и малко за намазване)
Масло (за намазване, по желание)
Начин на приготвяне:
Пригответе плънката:
В купа разбийте яйцата, добавете натрошеното сирене и разбъркайте. В отделна чаша смесете содата с киселото мляко, изчакайте да шупне и добавете към яйчено-сиренената смес. Накрая сипете олиото.
Навиване:
Вземете по две кори една върху друга. Намажете леко с масло или олио. Сложете по 2-3 с.л. от плънката и навийте на руло. Може да ги редите в тавата по дължина или на охлюв.
Печене:
Наредете баничките в намазнена тава. По желание ги намажете с разбито яйце отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20–25 минути – до златисто и пухкаво. Сервирайте топли, с айрян или чаша чай.
Присъединете се към нашия Телеграм




