Лабораторно отгледана храна може да се продава във Великобритания до две години

През 2020 г. Сингапур стана първата страна, разрешила продажбата на култивирано месо за консумация от човека, следвана от САЩ три години по-късно

0
49
Лабораторно отгледанa хранa
Лабораторно отгледанa хранa. Снимка:Pixabay
Месото, млечните продукти и захарта, отгледани в лаборатория, могат да бъдат продавани за консумация за първи път в рамките на две години порано от очакваното, цитира „Би Би Си„.
 
Агенцията за стандарти в храните (FSA) обмисля как да ускори процеса на одобрение на храни, отглеждани в лабораторииТакива продукти се отглеждат от клетки в малки химически заводи.
 
Британските компании са водещи в областта на науката, но смятат, че са били възпрепятствани от настоящите регулацииКучешка храна, произведена от месо, отгледано във фабрики, влезе в продажба във Великобритания за първи път миналия месец.
 
През 2020 г. Сингапур стана първата страна, разрешила продажбата на култивирано месо за консумация от човека, следвана от САЩ три години покъсно и Израел миналата година.
 
Италия и щатите Алабама и Флорида са въвели забраниFSA ще разработи нови разпоредби, като работи с експерти от високотехнологични хранителни фирми и академични изследователиТя има за цел да завърши пълната оценка на безопасността на две лабораторно отгледани храни в рамките на двугодишния процес, който започваНо критиците казват, че участието на фирмите в изготвянето на новите правила представлява конфликт на интереси.
 
Инициативата е в отговор на опасенията на британските компании, че те губят позиции пред конкуренцията в чужбина, където процесът на одобрение отнема половината от времето.
 
Робин Мей, главен учен на FSA, заяви пред BBC News, че няма да има компромис с безопасността на потребителите.
 
Работим в тясно сътрудничество с участващите компании и академични групи, за да създадем регулаторна структура, която е добра за тях, но на всяка цена гарантира, че безопасността на тези продукти остава възможно найвисока“, каза той.
 
Но критици като Пат Томас, директор на групата за кампании Beyond GM, не са убедени в този подход.
 
Компаниите, които помагат на FSA да изготви тези регламенти, са тези, които найвероятно ще се възползват от дерегулацията и ако това е друг вид хранителен продукт, ние ще бъдем възмутени от това“, каза тя.
 
Министърът на науката, лорд Валанс, се оплака, че процесът е описан катодерегулация“.
 
Това не е дерегулация, това е регулация в полза на иновациите“, каза той пред BBC News.
 
Това е важно разграничение, защото се опитваме да приведем регламента в съответствие с нуждите на иновациите и да намалим част от бюрокрацията и дублирането.“
 
Лабораторно отгледаните храни се отглеждат в растителна или животинска тъкан от малки клетки. Това понякога може да включва редактиране на гени, за да се променят свойствата на храната. Претендираните ползи са, че те са подобри за околната среда и потенциално поздравословни.
 
Правителството иска лабораторните хранителни фирми да процъфтяват, защото се надява, че те могат да създадат нови работни места и икономически растеж.
 
Великобритания е добра в науката, но в момента процесът на одобрение е много побавен, отколкото в други страни. Сингапур, САЩ и Израел в частност имат побързи процедури.
 
Компанията Ivy Farm Technologies в Оксфорд е готова да започне с лабораторно отгледани пържоли, направени от клетки, взети от крави от Wagyu и Aberdeen Angus.
 
Компанията кандидатства за одобрение да продава пържолите си на ресторанти в началото на миналата година. Изпълнителният директор на Бръшляновата ферма др Харш Амин обясни, че две години е много дълъг период за чакане.
 
Ако можем да съкратим този срок до помалко от година, като същевременно запазим найвисоките стандарти за безопасност на храните във Великобритания, това ще помогне на стартиращи компании като нашата да процъфтяват.
 
Др Алиша Греъм има подобна история. Работейки в центъра на Безос в Импириъл Колидж в Западен Лондон, тя е открила начин за отглеждане на алтернатива на захарта. Тя включва въвеждането на ген, който се съдържа в зрънцето, в маята. „Този процес й позволява да произвежда големи количества от кристалите, които правят вкуса му сладък.
 
Тя не ви прави дебели, казва тя, и така е потенциален подсладител и здравословен заместител на газираните напиткиВ този случай ми беше позволено да го опитам. Беше невероятно сладък и леко кисел и плодов, напомнящ ми на шербет от лимон. Но фирмата на др Греъм, MadeSweetly, няма право да го продава, докато не получи одобрение.
 
Пътят към получаването на одобрение не е лесен“, казва ми тя.
 
Всички те са нови технологии, с които регулаторът не може лесно да се справи. Но това означава, че нямаме един конкретен път за одобрение на продукти и това е, което бихме искали“.
 
FSA казва, че ще завърши пълна оценка на безопасността на две лабораторно отглеждани храни в рамките на следващите две години и ще започне побърза и подобра система за кандидатстване за одобрение на нови лабораторно отгледани храни.
 
Професор Мей от FSA казва, че целта на работата с експерти от участващите компании, както и с академичните среди, е да се получи правилната наука.
 
Тя може да бъде доста сложна и е от решаващо значение да разберем науката, за да се уверим, че храните са безопасни, преди да ги разрешим.“
 
Но гжа Томас казва, че тези високотехнологични храни може да не са толкова екологични, колкото са направени, тъй като за производството им е необходима енергия и че в някои случаи техните ползи за здравето се препродават.
 
Лабораторно отглежданите храни в крайна сметка са ултрапреработени храни и ние сме в ера, в която се опитваме да накараме хората да ядат помалко ултрапреработени храни, защото те имат последици за здравето“, каза той.
 
И си струва да се каже, че тези ултрапреработени храни не са били в човешката диета преди.“
 

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Петьо Петров-Еврото писал на АКФ? Твърди, че давал по 10 000 лева на месец на прокурор Теодора Георгиева! (ВИДЕО)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук