Месото, млечните продукти и захарта, отгледани в лаборатория, могат да бъдат продавани за консумация за първи път в рамките на две години по–рано от очакваното, цитира „Би Би Си„.
Агенцията за стандарти в храните (FSA) обмисля как да ускори процеса на одобрение на храни, отглеждани в лаборатории. Такива продукти се отглеждат от клетки в малки химически заводи.
Британските компании са водещи в областта на науката, но смятат, че са били възпрепятствани от настоящите регулации. Кучешка храна, произведена от месо, отгледано във фабрики, влезе в продажба във Великобритания за първи път миналия месец.
През 2020 г. Сингапур стана първата страна, разрешила продажбата на култивирано месо за консумация от човека, следвана от САЩ три години по–късно и Израел миналата година.
Италия и щатите Алабама и Флорида са въвели забрани. FSA ще разработи нови разпоредби, като работи с експерти от високотехнологични хранителни фирми и академични изследователи. Тя има за цел да завърши пълната оценка на безопасността на две лабораторно отгледани храни в рамките на двугодишния процес, който започва. Но критиците казват, че участието на фирмите в изготвянето на новите правила представлява конфликт на интереси.
Инициативата е в отговор на опасенията на британските компании, че те губят позиции пред конкуренцията в чужбина, където процесът на одобрение отнема половината от времето.
Робин Мей, главен учен на FSA, заяви пред BBC News, че няма да има компромис с безопасността на потребителите.
„Работим в тясно сътрудничество с участващите компании и академични групи, за да създадем регулаторна структура, която е добра за тях, но на всяка цена гарантира, че безопасността на тези продукти остава възможно най–висока“, каза той.
Но критици като Пат Томас, директор на групата за кампании Beyond GM, не са убедени в този подход.
„Компаниите, които помагат на FSA да изготви тези регламенти, са тези, които най–вероятно ще се възползват от дерегулацията и ако това е друг вид хранителен продукт, ние ще бъдем възмутени от това“, каза тя.
Министърът на науката, лорд Валанс, се оплака, че процесът е описан като „дерегулация“.
„Това не е дерегулация, това е регулация в полза на иновациите“, каза той пред BBC News.
„Това е важно разграничение, защото се опитваме да приведем регламента в съответствие с нуждите на иновациите и да намалим част от бюрокрацията и дублирането.“
Лабораторно отгледаните храни се отглеждат в растителна или животинска тъкан от малки клетки. Това понякога може да включва редактиране на гени, за да се променят свойствата на храната. Претендираните ползи са, че те са по–добри за околната среда и потенциално по–здравословни.
Правителството иска лабораторните хранителни фирми да процъфтяват, защото се надява, че те могат да създадат нови работни места и икономически растеж.
Великобритания е добра в науката, но в момента процесът на одобрение е много по–бавен, отколкото в други страни. Сингапур, САЩ и Израел в частност имат по–бързи процедури.
Компанията Ivy Farm Technologies в Оксфорд е готова да започне с лабораторно отгледани пържоли, направени от клетки, взети от крави от Wagyu и Aberdeen Angus.
Компанията кандидатства за одобрение да продава пържолите си на ресторанти в началото на миналата година. Изпълнителният директор на Бръшляновата ферма д–р Харш Амин обясни, че две години е много дълъг период за чакане.
„Ако можем да съкратим този срок до по–малко от година, като същевременно запазим най–високите стандарти за безопасност на храните във Великобритания, това ще помогне на стартиращи компании като нашата да процъфтяват.“
Д–р Алиша Греъм има подобна история. Работейки в центъра на Безос в Импириъл Колидж в Западен Лондон, тя е открила начин за отглеждане на алтернатива на захарта. Тя включва въвеждането на ген, който се съдържа в зрънцето, в маята. „Този процес й позволява да произвежда големи количества от кристалите, които правят вкуса му сладък.
Тя не ви прави дебели, казва тя, и така е потенциален подсладител и здравословен заместител на газираните напитки. В този случай ми беше позволено да го опитам. Беше невероятно сладък и леко кисел и плодов, напомнящ ми на шербет от лимон. Но фирмата на д–р Греъм, MadeSweetly, няма право да го продава, докато не получи одобрение.
„Пътят към получаването на одобрение не е лесен“, казва ми тя.
„Всички те са нови технологии, с които регулаторът не може лесно да се справи. Но това означава, че нямаме един конкретен път за одобрение на продукти и това е, което бихме искали“.
FSA казва, че ще завърши пълна оценка на безопасността на две лабораторно отглеждани храни в рамките на следващите две години и ще започне по–бърза и по–добра система за кандидатстване за одобрение на нови лабораторно отгледани храни.
Професор Мей от FSA казва, че целта на работата с експерти от участващите компании, както и с академичните среди, е да се получи правилната наука.
„Тя може да бъде доста сложна и е от решаващо значение да разберем науката, за да се уверим, че храните са безопасни, преди да ги разрешим.“
Но г–жа Томас казва, че тези високотехнологични храни може да не са толкова екологични, колкото са направени, тъй като за производството им е необходима енергия и че в някои случаи техните ползи за здравето се препродават.
„Лабораторно отглежданите храни в крайна сметка са ултрапреработени храни и ние сме в ера, в която се опитваме да накараме хората да ядат по–малко ултрапреработени храни, защото те имат последици за здравето“, каза той.
„И си струва да се каже, че тези ултрапреработени храни не са били в човешката диета преди.“


