Тодоровден, известен още като Конски Великден или Тодорица, е един от най-обичаните и почитани празници в българския народен календар. Тази година той се отбелязва на 8 март, събота, и традиционно е свързан с провеждането на конни надбягвания, наречени кушии.
Исторически корени и значение на празника
Тодоровден се чества в първата събота на Великите пости и е посветен на Свети Теодор Тирон. Според народните вярвания, на този ден светецът облича девет кожуха и отива при Бога да моли за идването на лятото. Празникът е символ на прехода от зима към пролет и е свързан с надеждата за плодородие и здраве.
Кушиите – сърцето на Тодоровден
Най-емблематичният обичай на Тодоровден са конните надбягвания, известни като кушии. Те са израз на почит към коня – верния спътник и помощник на човека в земеделската работа и бита. Подготовката за кушиите започва още от ранни зори. Мъжете грижливо сплитат гривите и опашките на конете, украсявайки ги с цветя, мъниста и пискюли, след което ги отвеждат на водопой.
Самото състезание се провежда на широка и равна поляна край населеното място, където се събира цялото село. Надпреварата е изпълнена с много емоции и съревнование между участниците и техните коне. Победителят получава венец и юзда, а стопанинът му – риза или кърпа. След това те обикалят къщите, за да завършат празника с хоро в двора на победителя.
Регионални прояви и съвременни традиции
В различни краища на България кушиите се провеждат с местни особености. В село Бачево, Разложко, празникът започва с литургия в храма „Свети Димитър“, след което се провеждат надбягвания и надтегляния с коне в местността „Власовица“. Победителите се награждават, а празникът завършва с концерт и народни хора.
В град Априлци традиционните кушии се организират в местността Маринска над квартал „Видима“, където се събират жители и гости от региона, за да се насладят на зрелищните надбягвания и да отпразнуват заедно.
Обредни хлябове и кулинарни традиции
Жените също имат важна роля в празника, като приготвят обредни хлябове във форма на конче или копито, които се раздават на съседи и близки за здраве на конете през цялата година. На трапезата се слагат постни ястия като леща, супа от гъби и варено жито, което се благославя в църквата.
Тодоровден днес
В наши дни традицията на кушиите е жива и се радва на голям интерес както от местните общности, така и от туристи. Празникът съчетава в себе си почит към българските обичаи и любов към конете, превръщайки се в символ на връзката между човека и природата.
Тази година, на 8 март, много населени места в страната ще отбележат Тодоровден с традиционни кушии, демонстрирайки богатството на българската култура и дух.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм


