Кремообразна лазаня със спанак и рикота – перфектната рецепта за Сирна седмица

Сирната седмица, известна още като Масленица, е време на празнични трапези, изпълнени с разнообразни млечни ястия

1
2906
Кремообразна лазаня със спанак и рикота
Кремообразна лазаня със спанак и рикота. Снимка: Архив

Сирната седмица, известна още като Масленица, е време на празнични трапези, изпълнени с разнообразни млечни ястия. В духа на традицията, предлагаме ви рецепта за кремообразна лазаня със спанак и рикота, която ще внесе уют и вкус на вашата маса.

Кремообразна лазаня със спанак и рикота

Необходими продукти:

  • 12 кори за лазаня;
  • 500 г пресен спанак;
  • 400 г рикота;
  • 200 г настърган пармезан;
  • 2 яйца;
  • 2 скилидки чесън;
  • 500 мл прясно мляко;
  • 50 г масло;
  • 50 г брашно;
  • Щипка индийско орехче;
  • Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на спанака: Измийте спанака и го задушете в тиган с малко масло, докато омекне. Добавете ситно нарязания чесън и гответе още 1-2 минути. Оставете да се охлади, след което го нарежете на ситно.
  2. Приготвяне на плънката: В купа смесете рикотата, две трети от настъргания пармезан, яйцата и нарязания спанак. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Бешамелов сос: В тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете брашното и разбърквайте постоянно за около 2 минути. Постепенно налейте прясното мляко, като продължавате да бъркате, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол, черен пипер и щипка индийско орехче.
  4. Сглобяване на лазанята: В предварително намазнена тава налейте тънък слой бешамелов сос. Подредете слой кори за лазаня, след това разпределете част от спаначената плънка и полейте с бешамелов сос. Повторете слоевете, докато изчерпате продуктите, като завършите с кори, покрити с бешамелов сос. Поръсете с останалия пармезан.
  5. Печене: Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за 25 минути. Отстранете фолиото и печете още 20 минути, докато повърхността стане златиста.
  6. Сервиране: Оставете лазанята да почине за 10 минути преди сервиране. Поднесете с прясна салата и чаша бяло вино за пълно удоволствие.

Тази кремообразна лазаня със спанак и рикота е перфектно допълнение към вашата трапеза по време на Сирната седмица, съчетавайки традиционни вкусове с модерен привкус.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Топящи се в устата тиквички с моцарела и пармезан – перфектното ястие за Сирни Заговезни

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук