Сред забързания ритъм на деня, понякога ни се иска нещо простичко, топло и вкусно. Рецепта, която не изисква часове в кухнята, но доставя онова познато усещане за уют и домашна наслада. Именно такава е днешната ни кулинарна находка – кремообразен ориз с пармезан и тиквички. Ястие, което носи аромата на Средиземноморието, уюта на българската лятна градина и съвършената текстура на ризото, но с по-малко усилия и съставки.
Необходими продукти (за 2-3 порции):
1 ч.ч. ориз (най-добре арборио или друг кръглозърнест)
1 средна тиквичка (нарязана на малки кубчета или настъргана)
1 малка глава лук (ситно нарязан)
2 с.л. зехтин или масло
3 ч.ч. зеленчуков бульон (може и вода с малко сол)
½ ч.ч. настърган пармезан
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. масло за завършек
Свеж магданоз за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
- Запържете основата – В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина и добавете лука. Гответе на среден огън до прозрачност – около 3–4 минути.
- Добавете тиквичките – Прибавете тиквичките към лука и гответе още 5 минути, докато омекнат. Ако са настъргани – 2–3 минути са достатъчни.
- Включете ориза – Изсипете ориза и разбъркайте добре. Гответе 1–2 минути, докато оризът стане леко прозрачен.
- Постепенно наливане на бульона – Започнете да добавяте бульона на порции – по половин чаша, като разбърквате постоянно. Изчакайте всяка порция течност да се поеме, преди да добавите следващата. Това ще отнеме около 20 минути.
- Финалният щрих – Когато оризът е готов – кремообразен, но с леко сърцевина – добавете настъргания пармезан и лъжица масло. Разбъркайте до получаване на гладка, кадифена текстура.
- Подправете – Овкусете със сол и черен пипер според вкуса ви. Поднесете веднага, поръсено с пресен магданоз.
Съвет от редакцията:
Ако искате по-богат вкус, добавете малко лимонова кора за свежест или поръсете с допълнителен пармезан преди сервиране. За по-засищащ вариант – добавете шепа задушени гъби или варено пиле.
Защо да опитате тази рецепта?
Тиквичките внасят лекота и свежест, оризът придава плътност, а пармезанът обгръща всичко с неустоим кремообразен финал. Това е ястие, което се готви с душа, а се изяжда с усмивка.
Ако харесахте рецептата, споделете я с близките си. Уютът е още по-вкусен, когато е споделен.
Присъединете се към нашия Телеграм




