Кремообразен ориз с пармезан и тиквички – вкусът на лятото в една чиния

Лека и ароматна рецепта за делнична вечеря с минимални усилия и максимално удоволствие

0
742
Кремообразен ориз с пармезан и тиквички
Кремообразен ориз с пармезан и тиквички. Снимка: Искра.бг

Сред забързания ритъм на деня, понякога ни се иска нещо простичко, топло и вкусно. Рецепта, която не изисква часове в кухнята, но доставя онова познато усещане за уют и домашна наслада. Именно такава е днешната ни кулинарна находка – кремообразен ориз с пармезан и тиквички. Ястие, което носи аромата на Средиземноморието, уюта на българската лятна градина и съвършената текстура на ризото, но с по-малко усилия и съставки.

Необходими продукти (за 2-3 порции):

1 ч.ч. ориз (най-добре арборио или друг кръглозърнест)
1 средна тиквичка (нарязана на малки кубчета или настъргана)
1 малка глава лук (ситно нарязан)
2 с.л. зехтин или масло
3 ч.ч. зеленчуков бульон (може и вода с малко сол)
½ ч.ч. настърган пармезан
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. масло за завършек
Свеж магданоз за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Запържете основата – В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина и добавете лука. Гответе на среден огън до прозрачност – около 3–4 минути.
  2. Добавете тиквичките – Прибавете тиквичките към лука и гответе още 5 минути, докато омекнат. Ако са настъргани – 2–3 минути са достатъчни.
  3. Включете ориза – Изсипете ориза и разбъркайте добре. Гответе 1–2 минути, докато оризът стане леко прозрачен.
  4. Постепенно наливане на бульона – Започнете да добавяте бульона на порции – по половин чаша, като разбърквате постоянно. Изчакайте всяка порция течност да се поеме, преди да добавите следващата. Това ще отнеме около 20 минути.
  5. Финалният щрих – Когато оризът е готов – кремообразен, но с леко сърцевина – добавете настъргания пармезан и лъжица масло. Разбъркайте до получаване на гладка, кадифена текстура.
  6. Подправете – Овкусете със сол и черен пипер според вкуса ви. Поднесете веднага, поръсено с пресен магданоз.

Съвет от редакцията:

Ако искате по-богат вкус, добавете малко лимонова кора за свежест или поръсете с допълнителен пармезан преди сервиране. За по-засищащ вариант – добавете шепа задушени гъби или варено пиле.

Защо да опитате тази рецепта?

Тиквичките внасят лекота и свежест, оризът придава плътност, а пармезанът обгръща всичко с неустоим кремообразен финал. Това е ястие, което се готви с душа, а се изяжда с усмивка.

Ако харесахте рецептата, споделете я с близките си. Уютът е още по-вкусен, когато е споделен.

Присъединете се към нашия Телеграм

Хороскоп за 22 юни: Силен ден за любов, имоти и нови начала

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук