Кръстовден 2025: кои имена празнуват и какви са обичаите

Празник на вярата, реколтата и прехода между сезоните

0
49
Кръстовден
Кръстовден. Снимка: Pixabay

На 14 септември православната църква отбелязва един от големите си празници — Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен, наричан от народа – Кръстовден. Това е ден, в който се чества намирането и въздигането на Кръста, на който е разпнат Иисус Христос, и значението му за християнската вяра. Празникът се отличава с религиозна строгост, народни обичаи, вярвания и символика, свързани с кръста като спасение, но и с природата, реколтата и прехода между сезоните. По този повод имен ден имат онези, които носят имена, свързани с думата „кръст“ и нейни производни.

Кой празнува имен ден

На Кръстовден празнуват хората, носещи имената и производните им, свързани с “кръст”. Ето някои от тях:

  • Кръстьо;
  • Кръстина;
  • Кръстил / Кръстила / Кръстилена;
  • Кръстена;
  • Кръстан / Кръстана;
  • Кристина;
  • Красимир / Красимира;
  • Кристиан / Кристияна;
  • Кънчо;
  • Ставри;

Това са имената, за които се казва, че празнуват на 14 септември, на Кръстовден. 

Историческо и религиозно значение

  • Според преданието, празникът се свързва със събития от IV век. Майката на император Константин Велики — царица Елена — тръгва да намери Кръста на Христос и стига до пещерата край Йерусалим, където се намират три кръста. 

  • След това Кръстът е „въздвижен“ — показан на вярващите, за да могат да се поклонят. Оттам идва и името на празника (“въздвижение” значи “повдигане, издигане”). 

  • Навремето Кръстът е пленяван (от персианци) и впоследствие върнат. Това събитие също се споменава в преданията около празника. 

Традиции и обичаи

Кръстовден е богат на традиции, които са смес между църковния обред и народната вяра. Ето някои от тях:

  1. Пост и въздържание – Денят се чества със строг пост. Не се яде месо; растителна храна е разрешена. Избягват се червени храни — домати, червени ябълки, червен пипер и други. 

  2. Обредна трапеза – Пекат се специални хлябове, питки с изобразени кръстове. Предстои трапеза с постни ястия — тиква, грозде, зелник с праз и др. 

  3. Освещаване

    • Семена и реколта се освещават.

    • Гроздоберът е в ход — понякога първото грозде се носи в църква и се благославя. 

    • Водата също — свещеник може да освещава вода, която вярващите вземат и пазят, защото се вярва, че има лечебна и защитна сила. 

  4. Вярвания и народни обичаи

    • Има вярване, че ако се спази постът и се извършат ритуалите, годината ще бъде благословена, здравата ще е здрава, реколтата — плодородна. 

    • Домовете се поръсват със светена вода, правят се кръстове върху вратите, за да има защита от злото. 

  5. Природна символика и сезонни промени – Кръстовден често се свързва с края на лятото и началото на есента. Народът казва, че денят и нощта се „кръстосват“ — стават равни или близки по продължителност. 

Обобщение

Кръстовден на 14 септември е празник с дълбок исторически, религиозен и културен смисъл у българите. Той съчетава християнски ритуали и народни вярвания, които от векове съпътстват живота ни — от хляба и реколтата до домашния уют и личната вяра. Това е ден, в който именниците със „свързани имена“ получават поздрави, но и момент за размисъл, за почит към символа на кръста — като знак на страдание, но и на победа, на спасение. Кръстовден напомня за преминаването, за прехода (между сезони, между светлината и тъмнината), но също така и за надежда, благословия и духовна закрила.

Честит имен ден на всички именици! Нека празниците ви донесат мир, здраве и благодат!

Присъединете се към нашия Телеграм

Най-важното от света през изминалата седмица – Убийството на Чарли Кърк и дронове над Полша

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук