Популярната максима „Една ябълка на ден пази от лекаря“ може и да не е съвсем точна, но науката потвърждава: скромният плод наистина е суперхрана, пише „BBC“. Глобално се произвеждат близо 100 милиона тона ябълки годишно, а тяхната полза за здравето е известна отдавна. Въпреки че оригиналната уелска поговорка от 1866 г. гласи:
„Яж ябълка преди лягане и ще попречиш на лекаря да си изкарва прехраната“, модерните изследвания добавят нюанси.
Защо ябълките са толкова полезни?
Ябълките са богат източник на фитохимикали, включително флаваноли. Тези съединения са свързани с поддържане на здравословно тегло и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Плодът съдържа и различни полифеноли, като антоцианини, които придават червен цвят на кората и подобряват здравето на сърцето. Флоридзинът, друг полифенол, помага за контрола на кръвната захар. Ябълките са пълни и с фибри, предимно пектин, който намалява „лошия“ холестерол (LDL) и помага за стабилизиране на кръвната захар.
Според преглед на пет проучвания от 2017 г., консумацията на ябълки е свързана с 18% намаление на риска от диабет тип 2. Друг преглед от 2022 г. (18 проучвания) показва, че редовната консумация на ябълки или ябълкови продукти може да намали холестерола. Здравословното хранене като цяло, включително ябълките, може да намали риска от рак с до 40%.
Ябълките срещу другите плодове – предимства и съвети
Джанет Колсън, професор по хранене от Университета на Средния Тенеси , споделя:
„Ябълките не съдържат много витамин С и нямат желязо или калций, но имат много други съставки, които подпомагат здравето и правят чудесни неща за организма.“
Някои изследователи дори твърдят, че ябълките се нареждат на второ място по антиоксиданти сред всички плодове. Полифенолите в тях помагат за балансиране на свободните радикали в тялото, намалявайки риска от заболявания като рак и сърдечни болести.
Експертите препоръчват редовна консумация на ябълки, не само заради състава им, но и защото са „широко достъпни“, което ги прави лесно постижими за много хора. За да извлечете максимална полза, Флора Гуцо, доцент по растителна биология, съветва:
„Трябва да ядем кората на ябълките, тъй като в нея се съдържат повечето полифеноли.“
Тя също така препоръчва древни сортове, тъй като модерните са селектирани за размер и вкус, а не за съдържание на полифеноли.
Една ябълка на ден пази ли от лекаря?
Проучване от 2015 г. изследва пряко връзката между консумацията на ябълки и посещенията при лекар. Анализирайки данни от близо 9000 души, изследователите установяват, че хората, които ядат ябълки, са по-склонни да не ходят на лекар, но този резултат не е статистически значим, когато се отчитат други фактори като образование и тютюнопушене.
„Основното заключение, че няма голяма връзка между хората, които редовно консумират по една ябълка на ден, и вероятността да посетят лекар, се дължи на сложността на въпроса“, обяснява водещият изследовател Матю Дейвис от Дартмутския медицински факултет. Той предлага по-подходяща формулировка:
„Една ябълка на ден пази фармацевта далеч.“
Проучването все пак установява, че редовната консумация на ябълки намалява зависимостта от лекарства, отпускани по лекарско предписание.
Присъединете се към нашия Телеграм
Микроби от Бруклин могат да помогнат за намаляване на промишленото замърсяване


