В Кюстендил, известен като „овощната градина на България“, тази година реколтата от ябълки е катастрофално слаба. Производителите казват, че плодът е малко, дребен и с дефекти — напомняйки за провала на черешите през лятото.
„Годината е никаква! Просто ябълки няма“, споделя земеделецът Димитър Домозетов пред „NOVA“. По думите му природата не е нанасяла толкова тежък удар върху овощарството от десетилетия.
Удар след удар
„Най-много измръзна крушата — тя беше в цъфтеж. От 75 декара имам 4 круши. След това беше черешата, после ябълката, след нея – сливата“, разказва Домозетов.
На пазара почти няма да се намери българска ябълка. Малкото налична продукция ще отиде за сокове и преработка, а производителите „ще пият по една чаша студена вода“.
Вносна ябълка вместо родна
Докато вносните ябълки се продават за 3–4 лева килограма, българските трудно ще достигнат цена от 2,50 лв.
„Продукцията е дребна, нестокова, но е истинска. За съжаление, малко ще я има в страната“, казва производителят.
Неравни условия и липса на работна ръка
„Във Франция плащат 15 евро на час, а ние не можем да дадем толкова на ден. Ако ще вървим към Европа, нека поне субсидиите да са равни“, коментира Домозетов.
Той допълва, че все по-малко хора остават в сектора, защото работниците заминават да берат маслини в Гърция.
Миналата година Домозетов е прибрал 350 тона ябълки. Тази есен очаква едва 6–7 тона.
Апел към потребителите
Земеделците призовават хората да избират българското, дори да не е съвършено на външен вид.
„Ако ябълката е от устойчив сорт и отгледана естествено, тя е биологична храна. Така всяка ябълка ще ни отдалечава не с една, а с две крачки от доктора“, казва Домозетов.
Присъединете се към нашия Телеграм
Мобилно приложение блокира активацията на банковата карта? Експерти: потърсете помощ незабавно


