Камбите на баба: вкусът на есента в буркан

Хрупкави, леко лютички и сладко-кисели — зимнината, която връща детството

0
16
Камби
Камби. Снимка: Pixabay

В сезона на есенните багри и ароматите на печен пипер, една рецепта неизменно връща спомена за бабината кухня — камбите за зимата. Онези хрупкави, леко лютички и сладко-кисели чушки, подредени в буркани, които чакат с нетърпение да бъдат отворени в студените дни.

„Най-хубавите камби стават, когато са месести, с дебела ципа и се приготвят с търпение, не с бързане“, казваше баба. И беше права — защото тайната не е само в продуктите, а и в ритуала.

Необходими продукти

  • 5 кг камби (по възможност червени, добре узрели)

  • 1 литър оцет (6%)

  • 1 литър вода

  • 300 г захар

  • 3 супени лъжици сол (не йодирана)

  • 1 връзка целина (листа и стръкове)

  • 2 глави чесън

  • 1 пакетче черен пипер на зърна

  • по желание: няколко люти чушлета за аромат

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на камбите: Измийте ги добре, отстранете капачетата и семките. Ако са по-едри, може леко да ги надупчите с вилица, за да поемат маринатата по-добре.

  2. Приготвяне на маринатата: В голяма тенджера смесете водата, оцета, захарта и солта. След като заври, добавете няколко зърна черен пипер. Оставете да къкри 5–6 минути.

  3. Бланширане: Потапяйте камбите в маринатата за около 1–2 минути – само докато леко омекнат, но запазят форма и цвят.

  4. Подреждане в буркани: На дъното сложете по няколко резенчета чесън и малко целина. Подредете камбите плътно, като между тях добавяте още целина.

  5. Заливане: Залейте с горещата марината, затворете плътно капачките и обърнете бурканите с капачката надолу за 10–15 минути.

  6. Стерилизация (по желание): Ако искате по-сигурна трайност, стерилизирайте бурканите за 10 минути след завиране на водата.

Малката тайна на баба

Баба винаги оставяше бурканите да „починат“ една седмица, преди да ги прибере в мазето.

„Да си вземат вкуса, че иначе не е същото“, казваше тя с усмивка.

Камбите не са просто зимнина — те са спомен за топлата печка, за глъчта на село и за онази търпелива любов, с която някога се пълнеха буркани. И когато в студен зимен ден отворите един такъв буркан, ароматът на детството ще ви посрещне отново.

Присъединете се към нашия Телеграм

Да отпаднат почивните понеделници – предложение на депутатите от ПП-ДБ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук