В сезона на есенните багри и ароматите на печен пипер, една рецепта неизменно връща спомена за бабината кухня — камбите за зимата. Онези хрупкави, леко лютички и сладко-кисели чушки, подредени в буркани, които чакат с нетърпение да бъдат отворени в студените дни.
„Най-хубавите камби стават, когато са месести, с дебела ципа и се приготвят с търпение, не с бързане“, казваше баба. И беше права — защото тайната не е само в продуктите, а и в ритуала.
Необходими продукти
-
5 кг камби (по възможност червени, добре узрели)
-
1 литър оцет (6%)
-
1 литър вода
-
300 г захар
-
3 супени лъжици сол (не йодирана)
-
1 връзка целина (листа и стръкове)
-
2 глави чесън
-
1 пакетче черен пипер на зърна
-
по желание: няколко люти чушлета за аромат
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на камбите: Измийте ги добре, отстранете капачетата и семките. Ако са по-едри, може леко да ги надупчите с вилица, за да поемат маринатата по-добре.
-
Приготвяне на маринатата: В голяма тенджера смесете водата, оцета, захарта и солта. След като заври, добавете няколко зърна черен пипер. Оставете да къкри 5–6 минути.
-
Бланширане: Потапяйте камбите в маринатата за около 1–2 минути – само докато леко омекнат, но запазят форма и цвят.
-
Подреждане в буркани: На дъното сложете по няколко резенчета чесън и малко целина. Подредете камбите плътно, като между тях добавяте още целина.
-
Заливане: Залейте с горещата марината, затворете плътно капачките и обърнете бурканите с капачката надолу за 10–15 минути.
-
Стерилизация (по желание): Ако искате по-сигурна трайност, стерилизирайте бурканите за 10 минути след завиране на водата.
Малката тайна на баба
Баба винаги оставяше бурканите да „починат“ една седмица, преди да ги прибере в мазето.
„Да си вземат вкуса, че иначе не е същото“, казваше тя с усмивка.
Камбите не са просто зимнина — те са спомен за топлата печка, за глъчта на село и за онази търпелива любов, с която някога се пълнеха буркани. И когато в студен зимен ден отворите един такъв буркан, ароматът на детството ще ви посрещне отново.
Присъединете се към нашия Телеграм
Да отпаднат почивните понеделници – предложение на депутатите от ПП-ДБ

