Темата за непоносимостта към млечни продукти набира популярност, но науката сочи, че не всички страдаме от трайна лактозна непоносимост, пише „The Guardian“.
Според д-р Аманда Ейвъри, доцент по хранене и диететика в Университета в Нотингам, способността ни да преработваме млечната захар – лактозата – може да варира във времето, но не е универсално изгубена.
Лактозата е захар, съдържаща се в млякото и млечните продукти. За нейното разграждане организмът ни разчита на ензима лактаза, който се произвежда в тънките черва. Новородените имат високи нива на лактаза, но с намаляването на консумацията на мляко, нивата на ензима също спадат. В общества, където млечните продукти не са традиционно в менюто, лактозната непоносимост е по-честа.
Понякога непоносимостта е временна
Нивата на лактаза могат да спаднат временно, например след прием на антибиотици, при чревен стрес или болест. Това състояние се нарича преходна лактозна непоносимост и може да причини коремна болка, подуване и диария. Дори хора без предишни симптоми могат временно да усетят дискомфорт.
Какво се случва при спиране и подновяване на млечните продукти?
Ако млечните продукти бъдат изключени от диетата, а след това отново въведени, е възможна временна чувствителност, докато тялото адаптира лактазната си активност. Това обаче не значи трайна непоносимост – ензимите просто се „събуждат“ наново.
Какво можете да консумирате?
Д-р Ейвъри съветва: не изключвайте напълно млечните продукти, ако не е наложително. Сиренето и киселото мляко обикновено съдържат по-малко лактоза – бактерии в тях вече са я разградили. А няколко капки мляко в чая също поддържат ензимния баланс.
Присъединете се към нашия Телеграм
Франция забрани пушенето на плажовете, в парковете и на автобусни спирки