С настъпването на топлите дни зеленчуците заемат почетно място на трапезата, а тиквичките несъмнено са сред любимите летни дарове на градината. В днешната рецепта ви предлагаме нещо различно – хрупкави панирани тиквички на пръчици, които се приготвят лесно, бързо и с минимално количество мазнина. Резултатът? Апетитна, златиста коричка отвън и сочна, крехка текстура отвътре.
Необходими продукти:
(за 4 порции)
- 2 средно големи тиквички
- 2 яйца
- 4 с.л. брашно
- 6 с.л. галета (по възможност едро смляна)
- 3 с.л. настърган пармезан или кашкавал (по избор)
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. сушен риган или мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- олио или зехтин за намазване (при печене) или за пържене
Начин на приготвяне:
- Подготовка на тиквичките – Измийте добре тиквичките и ги нарежете на пръчици с приблизителна дължина 6–7 см и дебелина 1 см. Посолете леко и ги оставете върху кухненска хартия за 10 минути, за да се отцедят от излишната влага.
- Подготовка на панировката – В една купа разбийте яйцата с щипка сол. Втора купа напълнете с брашното. В трета купа смесете галетата с настъргания пармезан, чесъна, ригана и черния пипер.
- Паниране – Вземете всяка пръчица тиквичка и я оваляйте последователно в брашно, яйце и ароматната галета. Притиснете леко, за да полепне добре панировката.
Печене или пържене – вие избирате:
- Печене: Наредете тиквичките върху хартия за печене, леко напръскайте със зехтин и изпечете в предварително загрята фурна на 200°C за около 20–25 минути, като ги обърнете на половината време за равномерно изпичане.
- Пържене: Загрейте мазнина в тиган и изпържете тиквичките до златисто от всички страни. Отцедете ги върху кухненска хартия.
- За поднасяне: Поднесете хрупкавите тиквички с чеснов сос, кисело мляко с копър, айрян или дори пикантен доматен дип. Идеални са както за предястие, така и за лека вечеря с чаша бяло вино.
Съвет от кухнята:
Добавете малко царевично брашно към панировката за още по-хрупкав ефект. А ако искате здравословен вариант – използвайте въздушен фритюрник!
Насладете се на летните вкусове с тази проста, но ефектна рецепта. Панираните тиквички на пръчици са гарантиран хит както за семеен обяд, така и за изненадващи гости!
Присъединете се към нашия Телеграм
Трудовата книжка отива в историята! НАП стартира електронен регистър на заетостта




