
С настъпването на есента кухнята сякаш се превръща в най-уютното място у дома. Мирисът на печени зеленчуци, топлите подправки и богатите вкусове на сезона ни карат да търсим ястия, които са едновременно комфортни и полезни. Именно такава е и тази есенна запеканка – комбинация от сезонни продукти, плътна текстура и аромат, който изпълва цялото жилище.
Представяме ви рецепта за запеканка, която съчетава тиква, картофи, гъби и ароматни подправки – ястие, подходящо както за семейна вечеря, така и за гости.
Есенна запеканка с тиква, картофи и гъби
Необходими продукти (за 4 порции):
- 400 г тиква, нарязана на кубчета
- 3 средни картофа
- 250 г гъби (печурки или манатарки)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 200 мл течна сметана за готвене
- 150 г настърган кашкавал
- 2 яйца
- 2 с.л. зехтин или масло
- 1 ч.л. мащерка
- ½ ч.л. индийско орехче
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
-
Подготовка на продуктите: Обелете картофите и тиквата, нарежете ги на малки кубчета. Гъбите нарежете на тънки филийки, а лука – ситно.
-
Задушаване: В тиган загрейте зехтина/маслото. Задушете лука до златисто. Добавете гъбите и чесъна. Гответе, докато течността от гъбите се изпари.
-
Подреждане на запеканката: Намажете тавичка с малко мазнина. Разпределете картофите и тиквата. Добавете гъбената смес и разбъркайте леко.
-
Заливка: Разбийте яйцата със сметаната. Добавете мащерка, индийско орехче, сол и черен пипер. Залейте зеленчуците в тавата.
-
Печене: Покрийте с фолио и печете на 180°C за около 30 минути. След това махнете фолиото, поръсете с кашкавал и запечете още 10–15 минути до златиста коричка.
Защо тази запеканка е перфектна за есента?
Тиквата и картофите придават сладост и плътност, а гъбите – дълбочина и аромат. Мащерката и индийското орехче носят есенни, топли нотки, които правят ястието истински сезонно. Това е перфектна комфортна храна – засищаща, ароматна и лесна за приготвяне.
Съвет от кулинарите:
Ако искате още по-богат вкус, можете да добавите малко синьо сирене или да замените тиквата с батат. За по-лека версия – използвайте мляко вместо сметана.
Тази есенна запеканка е доказателство, че сезонните продукти могат да бъдат преобразени в истинска кулинарна наслада. Поднесете я топла, с чаша вино или свежа салата – и ще имате перфектната есенна вечеря. Bon appétit!
Присъединете се към нашия Телеграм



