Домашни шоколадови трюфели! Лесна рецепта с неустоим вкус

Научете как да приготвите изискани трюфели от черен и бял шоколад

0
88
Шоколадови трюфели
Шоколадови трюфели. Снимка: Искра.бг

Шоколадовите трюфели са сред онези лакомства, които изглеждат елегантни и сложни, но всъщност се приготвят лесно и у дома. Съчетанието между кадифена текстура и богат шоколадов вкус ги превръща в перфектен десерт както за специални поводи, така и за обикновени моменти на наслада. С добавянето на любими покрития като ядки, какао или кокос, трюфелите могат да бъдат персонализирани според вкуса на всеки.

В тази рецепта ще откриете как да приготвите два вида трюфели – с черен и с бял шоколад – които ще зарадват и най-взискателните любители на шоколада.

За трюфелите с черен шоколад ще ви трябват течна сметана с минимум 30% масленост, разтворимо еспресо на прах, натурален шоколад с поне 70% какао, полусладък шоколад с около 50% какао, чист ванилов екстракт, несолено масло и щипка сол.

За бялата версия са нужни по-малко количество сметана, бял шоколад, ирландски крем или ванилия за аромат и малко сол. Като покрития можете да използвате нарязани ядки – като шамфъстък, фъстъци или пекан, както и пудра захар, какао на прах или неподсладени кокосови стърготини.

Започнете с приготвянето на ганаша от черен шоколад. Загрейте сметаната в тенджера на среден огън, докато започне да завира. Свалете от котлона и добавете разтворимото еспресо. След това добавете нарязания черен и полусладък шоколад и бъркайте до получаване на гладка смес. Прибавете ванилията, маслото и солта, разбъркайте добре и оставете сместа да се охлади в плитък съд в хладилник за поне два часа.

Повторете същата процедура и за бялата шоколадова смес. Разликата тук е използването на ирландски крем или ванилия вместо еспресо. След разтапяне и смесване, охладете сместа до получаване на гъстота, подходяща за оформяне.

Когато ганашът се е стегнал, използвайте малка лъжичка, за да загребете от сместа и оформете топчета с диаметър около два сантиметра. Оваляйте трюфелите между дланите си, докато станат гладки и равномерни. Поставете ги върху тава и ги охладете още веднъж за десет минути. След това оваляйте всяко трюфелче в избраното покритие. Изтръскайте излишното и подредете в подходяща кутия или поднос.

Готовите трюфели трябва да се съхраняват в херметически затворен съд. Ако ги подреждате на пластове, поставяйте между тях пергаментова хартия. Могат да се съхраняват в хладилник до три дни, но за най-добър вкус е препоръчително да се сервират на стайна температура.

Домашно приготвените трюфели са чудесен начин да зарадвате себе си или близките си с нещо изискано и вкусно. Те са подходящ подарък за празник, рожден ден или просто момент на сладко удоволствие. А с различните покрития можете да създадете собствени комбинации, които да отговарят на предпочитанията ви. Опитайте тази рецепта и се насладете на магията на домашния шоколад.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Недекларираните ремонти по домовете! НАП започна масови проверки на домашните майстори

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук