Домашни меденки за Великден: Ароматът на традицията в модерната кухня

С настъпването на Великден българските домове отново се изпълват с ароматите на детство – боядисани яйца, козунаци, печено агне… и, разбира се, меденки

0
248
Меденки за Великден
Меденки за Великден. Снимка: Архив

С настъпването на Великден българските домове отново се изпълват с ароматите на детствобоядисани яйца, козунаци, печено агне… и, разбира се, меденки. Тези скромни, но изключително вкусни сладки са неизменна част от празничната трапеза в много семейства, особено когато са приготвени с любов и по домашна рецепта.

Тази година ви предлагаме една изпитана и адаптирана рецепта, която съчетава класическия вкус на българските меденки с лек модерен щрих. Перфектни за поднасяне на гости, за украса или просто за чаша чай в празничния следобед.

Необходими продукти:

– 2 яйца
– 1 ч.ч. захар
– 1/2 ч.ч. мед (най-добре горски или акациев)
– 1/2 ч.ч. олио
– 1 ч.л. сода бикарбонат (разтворена в 1 с.л. оцет)
– 1 ч.л. канела
– 1 ванилия
– Щипка сол
– Около 3 и 1/2 ч.ч. брашно (до меко, нелепнещо тесто)

За глазура (по желание):

– 1 белтък
– 1 ч.ч. пудра захар
– 1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

  1. В дълбока купа разбийте яйцата и захарта до побеляване. Добавете меда, олиото, ванилията, канелата и щипката сол.
  2. Прибавете содата, предварително угасена в оцета.
  3. Постепенно добавяйте пресятото брашно и замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
  4. Оставете тестото да почине за около 20 минути, покрито с кърпа.
  5. Разточете кора с дебелина около 0.5 см и изрежете меденки с форми по избор – зайчета, яйца, цветя или класически кръгове.
  6. Подредете върху хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 8–10 минути – до златисто.
  7. Оставете да изстинат напълно, преди да ги декорирате с глазура или да ги съхраните в кутия.

Празник с аромат и смисъл

Домашните меденки не са просто сладки – те са спомен, уют и внимание към детайла. Великден е време за събиране, за връзка с корените и за създаване на нови традиции. А какъв по-добър начин да го направим, ако не с тава пълна със златисти, уханни меденки, приготвени с любов?

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Купуването на стаж поскъпва от 1 април, но таванът на пенсиите остава фиксиран

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук