До 90% стига надценката върху млечните продукти в България – почти три пъти повече от средните нива в Европа. Това показва проверка на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, извършена в стотици търговски обекти. За сравнение, в повечето европейски държави надценката варира между 25% и 35%.
„Въпросът защо млякото е скъпо не е изцяло към производителите. Потребителят купува крайния продукт от търговеца, а именно там остава най-голямата част от печалбата“, обясни пред „Bulgaria ON AIR“ председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Владислав Михайлов.
По думите му близо 50% от това, което плаща клиентът, остава в сектора „Търговия“.
„При покупка на килограм сирене за 20 лева, 10 лева остават в търговеца. С другите 10 се плаща надолу по веригата. Това е несправедливо спрямо потребителите“, коментира Михайлов.
Той допълни, че проблемът се е задълбочил след пандемията от COVID-19, когато потребителите започнали да купуват повече храни за дома, а не от заведения.
„Тогава се появиха надценки от 50–60%, които останаха трайно“, уточни експертът.
„Държавата трябва да се намеси“
Според Михайлов високите надценки нарушават принципите на свободния пазар и изискват реакция от институциите.
„В ситуация, в която пазарът е изкривен и няколко субекта влияят върху цените, държавата е длъжна да се намеси. Не е справедливо да се работи с надценка от 60, 80 или 100%. При нормални условия търговецът трябва да има 10–15% печалба“, заяви той.
Евтин внос и заплаха за българските производители
Председателят на млекопреработвателите предупреди, че на пазара скоро може да навлезе евтина суровина от чужбина, която ще създаде сериозна конкуренция за родните фермери.
„Големите вериги не се интересуват от качеството, стига продуктът да не вреди на здравето. Но това ще натисне цените и ще затрудни българските животновъди. Евтино сухо мляко от чужбина може да залее пазара, особено от Украйна, която е голям производител“, посочи Михайлов.
Присъединете се към нашия Телеграм
Ген. Румен Миланов: Отнемането на колите на НСО от президентството е грешка
