Днес се отбелязва първата Голяма Задушница – тази преди Великия пост. Ежегодно православните християни отбелязват три Големи Задушници.
В събота срещу неделя Месопустна /Месни заговезни/ българите извършват помен в памет на починалите си близки – на голямата Задушница преди Великия пост.
Задушниците винаги се падат в събота, тъй като в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На този ден близките на починалите посещават гробовете, почистват ги, поднасят цветя и палят свещи. Гробовете се преливат с вино и се прекадяват с тамян, символизиращи пречистване и освещаване. След това се раздават храни за „Бог да прости“, като варено жито (коливо), хляб, вино и други ястия. Житото символизира възкресението и вечния живот. В някои региони се приготвят специални обредни хлябове, наречени „колива“, които се раздават за упокой на душите.
На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.
От 24 февруари /понеделник/ ще започне Великият пост.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм
Свинско с булгур и гъби за Месни Заговезни! Традиционен вкус с модерен привкус




