Брюксел: Кандидатурата на Грузия за членство в ЕС е саботирана от собственото ѝ правителство

0
32
Тбилиси
Снимка: Pixabay

През ноември миналата година хиляди грузинци излязоха радостно по улиците на столицата си Тбилиси, развявайки знамена на Европейския съюз /ЕС/ ЕС, за да отпразнуват факта, че страната им най-накрая е станала кандидат за членство в Европейския съюз, пише „Politico“. Сега, по-малко от шест месеца по-късно обаче, те отново излизат по улиците на града, този път за да протестират срещу това, за което се опасяват, че е план, който ще осуети дългоочакваните европейските амбиции – план, замислен от собственото им правителство.

„Днес съм още по-ядосана, отколкото бях миналата година. Готова съм да направя каквото е необходимо, няма връщане назад. Съдбата на тази страна виси на косъм – или ще се върнем в руската орбита, или ще продължим по пътя към европейската интеграция. Аз съм готова“, споделя Нана Малашхия, държавна служителка, който миналата година придоби световна слава заради кадрите, на които размахваше знамето на ЕС, докато беше обстрелвана чрез водни оръдия от силите на реда.

Това, което разпали отново протестното движение, е противоречив нов законопроект, напомнящ руското законодателство, внесен от управляващата партия „Грузинска мечта“ по-рано тази седмица. Мярката ще принуди неправителствените организации, мозъчните тръстове, медиите и групите за провеждане на кампании, които получават финансиране от чужбина, да се декларират като „чуждестранни агенти“. Дни преди това правителството представи и законодателство, въвеждащо строги ограничения за ЛГБТ+ общността, което предизвика бурна реакция от страна на правозащитните организации.

Репресивните законопроекти, които според Брюксел са в противоречие със стремежите на страната към присъединяване към ЕС, пораждат редица въпроси относно намеренията на управляващата партия. В резултат на това през изминалата седмица хиляди хора демонстрираха недоволството си пред парламента на страната.

Грузия, страна с население от 3,7 млн. жители, изостава от други кандидатки за членство в ЕС като Украйна и Молдова в надпреварата за започване на преговори за присъединяване. В Брюксел се засилват опасенията, че партия „Грузинска мечта“ не просто умишлено протаква ключови реформи, а се опитва активно да провали целия процес. Критиците на правителството твърдят, че членството в ЕС е лоша новина за „Грузинска мечта“, която според тях не иска да наруши отношенията си с Москва, поемайки по западната политическа траектория. Те също така отбелязват, че грузинските елитни кръгове се опасяват, че интересите им могат да бъдат накърнени от съдебните реформи и други видове разпоредби, изисквани от ЕС. Като се има предвид, че според социологическите проучвания 79% от грузинците искат страната им да се присъедини към ЕС, новият законопроект създава предпоставки за потенциални сътресения.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments