Бърза рецепта за броколи на тиган: вкусно, здравословно и готово за 10 минути

В забързаното ежедневие често търсим рецепти, които да са едновременно бързи, лесни и полезни

0
274
Броколи на тиган
Броколи на тиган. Снимка: Искра.бг

В забързаното ежедневие често търсим рецепти, които да са едновременно бързи, лесни и полезни. Точно такава е тази рецепта за броколи на тиган – семпла, но с изненадващо богат вкус. Подходяща е както за гарнитура, така и за лека самостоятелна вечеря. Без фурна, без сложна подготовка – само една дъска, тиган и няколко продукта.

Защо да изберете броколи?
Броколите са истинска хранителна бомба. Те са богати на фибри, витамини C, K и A, антиоксиданти и дори съдържат растителен протеин. Освен това приготвени правилно, имат страхотен вкус – особено когато се запържат леко до златисто на тиган и се овкусят с чесън.

Необходими продукти (за 2 порции):
1 средно голяма глава броколи
2 с.л. зехтин или масло
2 скилидки чесън (може и повече, ако обичате по-силен аромат)
1/4 ч.л. сол
Черен пипер на вкус

По желание: щипка люспи чили, няколко капки лимонов сок или настърган пармезан за финал

Подготовка стъпка по стъпка:
Измийте добре броколите и ги накъсайте на средни розички. Меката част от стъблото също може да се използва – обелете я и нарежете на тънки шайби.

Бланширайте броколите за 2-3 минути в леко подсолена вода. Това ще ги направи по-меки, но все пак свежи и хрупкави. След това веднага ги извадете и изплакнете със студена вода или поставете в купа с лед, за да спрете готвенето и да запазите яркозеления им цвят.

Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете ситно нарязания чесън и разбъркайте за около 30 секунди – докато отдели аромат, но не прегаря.

Сложете броколите в тигана. Разбърквайте често в продължение на 4-5 минути. Търсете лек златист загар по краищата – това добавя вкус и текстура.

Овкусете със сол и черен пипер, а ако обичате пикантно – добавете и малко люспи чили. Лимоновият сок придава свежест, а пармезанът – плътен финален щрих.

Как да сервирате?
Броколите на тиган са универсални. Може да ги поднесете като гарнитура към:

Печено пилешко месо
Сьомга или друга риба
Ориз с масло
Пълнозърнест хляб с тахан

А ако търсите леко вегетарианско ястие – сервирайте ги със сварени картофи или киноа и лъжица кисело мляко.

Съвет от редактора:
Ако нямате време да бланширате броколите, може да ги задушите директно в тигана. Добавете 50 мл вода, захлупете с капак и оставете за 3-4 минути. След това махнете капака и запържете до златисто. По-малко съдове, същият резултат!

Финални думи:
Тази рецепта не изисква кулинарни умения, а резултатът винаги е впечатляващ – свежест, цвят, аромат и баланс между здравословно и вкусно. Броколите на тиган са доказателство, че простото може да бъде и най-доброто.

Присъединете се към нашия Телеграм

Фетучини с тиквички и лимонов пармезанов сос: лято в чиния

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук