Бърза и лесна лазаня по български: Когато корите за баница срещнат италианската класика

Ароматът на запечено сирене, сос и златисти кори събира цялото семейство около масата

0
855
Лазаня с кори за баница
Лазаня с кори за баница. Снимка: Искра.бг

Ароматът на запечено сирене, сос и златисти кори събира цялото семейство около масата – а когато към лазанята добавим нотка българска хитрост, резултатът е направо неустоим.

Лазанята е синоним на уют, семеен обяд и разтапяща наслада. Но какво става, когато не разполагаме с оригиналните италиански кори? Отговорът е прост: използваме кори за баница. Тънки, хрупкави и достъпни – те се превръщат в отличен заместител, а крайният резултат ще ви изненада приятно.

Необходими продукти:

За соса Болонезе:

500 г кайма (смес или само телешка)
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков (настърган)
400 мл доматено пюре
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
Сол, черен пипер, зехтин

За белия сос (Бешамел):

2 с.л. масло
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
Щипка индийско орехче
Щипка сол

Други:

1 пакет кори за баница (обикновени, не точени)
200 г кашкавал (настърган)
Масло за намазване

Начин на приготвяне:

Сос Болонезе:
В тенджера загрейте малко зехтин и запържете лука до златисто. Добавете чесъна и моркова, а след това каймата. Гответе до готовност, като разбърквате добре. Прибавете доматеното пюре, подправките и оставете соса да къкри 15–20 минути на слаб огън.

Сос Бешамел:
В малка касерола разтопете маслото и добавете брашното, разбърквайки енергично. Постепенно долейте млякото, като не спирате да бъркате, докато се сгъсти. Овкусете със сол и щипка индийско орехче.

Лазаня с кори за баница
Лазаня с кори за баница. Снимка: Искра.бг

Сглобяване:
В тава подредете два пласта кори за баница, като ги намачквате леко. Намажете с малко разтопено масло, добавете от месния сос, след това от белия сос и поръсете с кашкавал. Повторете слоевете до изчерпване на продуктите. Завършете с кори, бешамел и обилен слой кашкавал отгоре.

Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 30–40 минути, докато повърхността стане златиста и хрупкава. Оставете лазанята да почине 10 минути преди сервиране.

За финал – вкусът на домашната изобретателност
Тази „българска“ лазаня с кори за баница не просто спасява положението в липса на италиански продукти – тя създава свой уникален вкус. В нея има нещо от духа на неделния обяд у баба, но и нещо модерно – като живота ни самите.

Добър апетит – и не забравяйте, че кухнята не е място за догми, а за въображение и топлина.

Присъединете се към нашия Телеграм

Тиквички Четири сирена на фурна: Най-вкусната лятна класика

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук