Бърза домашна питка – мека, ароматна и готова за 40 минути

Домашната питка е нещо повече от хляб

0
1342
Домашна питка
Домашна питка. Снимка: Искра.бг

Домашната питка е нещо повече от хляб – тя е ароматът на неделните утрини, вкусът на семейната трапеза и топлината на споделените моменти.

В забързаното ежедневие често ни липсва време за традиционните рецепти, но това не означава, че трябва да се лишаваме от домашно приготвения уют. Затова ви представяме една лесна и бърза рецепта за питка – без сложни техники, дълго месене или часове втасване. Само с няколко основни съставки и 40 минути ще имате топла, мека питка, готова да впечатли и най-претенциозния вкус.

500 г брашно (плюс малко за доомесване)

1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая

250 мл топла вода

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

3 с.л. олио (или разтопено масло)

1 яйце за намазване (по желание)

сусам, мак или шарена сол – за поръсване

Начин на приготвяне:

Активиране на маята:
В купичка разтворете сухата мая и захарта в топлата вода. Разбъркайте леко и оставете за 5-10 минути, докато маята шупне.

Замесване:
В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и изсипете маята и олиото. Замесете меко тесто – ако лепне, добавете още малко брашно. Месете около 5 минути.

Приготвяне на домашна питка
Приготвяне на домашна питка. Снимка: Искра.бг

Бързо втасване:
Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за 20 минути – например близо до загрята фурна.

Оформяне и печене:
Намаслете тава или използвайте хартия за печене. Разстелете тестото или оформете на топка и леко го сплескайте. Може да направите плитки разрези отгоре с нож или да украсите с вилица. Намажете с разбито яйце и поръсете със семена.

Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25 минути, или докато питката стане златиста.

Ако имате повече време, можете да оставите тестото да втаса още веднъж след оформянето – това ще направи питката още по-пухкава. Поднесете я с бучка масло и сирене – класика, която не омръзва!

Присъединете се към нашия Телеграм

Лесна и бърза рецепта: Пухкави домашни банички само за 30 минути!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук