Домашната питка е нещо повече от хляб – тя е ароматът на неделните утрини, вкусът на семейната трапеза и топлината на споделените моменти.
В забързаното ежедневие често ни липсва време за традиционните рецепти, но това не означава, че трябва да се лишаваме от домашно приготвения уют. Затова ви представяме една лесна и бърза рецепта за питка – без сложни техники, дълго месене или часове втасване. Само с няколко основни съставки и 40 минути ще имате топла, мека питка, готова да впечатли и най-претенциозния вкус.
500 г брашно (плюс малко за доомесване)
1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая
250 мл топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио (или разтопено масло)
1 яйце за намазване (по желание)
сусам, мак или шарена сол – за поръсване
Начин на приготвяне:
Активиране на маята:
В купичка разтворете сухата мая и захарта в топлата вода. Разбъркайте леко и оставете за 5-10 минути, докато маята шупне.
Замесване:
В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и изсипете маята и олиото. Замесете меко тесто – ако лепне, добавете още малко брашно. Месете около 5 минути.
Бързо втасване:
Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за 20 минути – например близо до загрята фурна.
Оформяне и печене:
Намаслете тава или използвайте хартия за печене. Разстелете тестото или оформете на топка и леко го сплескайте. Може да направите плитки разрези отгоре с нож или да украсите с вилица. Намажете с разбито яйце и поръсете със семена.
Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25 минути, или докато питката стане златиста.
Ако имате повече време, можете да оставите тестото да втаса още веднъж след оформянето – това ще направи питката още по-пухкава. Поднесете я с бучка масло и сирене – класика, която не омръзва!
Присъединете се към нашия Телеграм
Лесна и бърза рецепта: Пухкави домашни банички само за 30 минути!




