Времето за приготвяне на домашна баница вече не е извинение. Вълна от позитивни коментари заля социалните мрежи, след като хиляди домакини започнаха да споделят рецепта за т.нар. мързелива баница – ястие, което съчетава традиционен вкус с модерен подход за бързо готвене.
Според кулинарни блогъри и домашни готвачи, новата версия на класическата баница се приготвя за по-малко от пет минути, а вкусът ѝ не отстъпва на оригинала.
Ето какво ви трябва, за да я направите у дома:
400 г кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
4 яйца
200 г сирене, натрошено
½ чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
1 пакетче бакпулвер
50 г краве масло (за завършек)
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се разбиват яйцата.
Добавя се киселото мляко, предварително активирано със сода.
Следват натрошеното сирене, олиото, брашното и бакпулверът.
Сместа се разбърква добре до получаване на гъсто тесто.
Изсипва се в предварително намазнена тава, като отгоре се разпределят малки парчета масло.
Пече се в загрята фурна на 180°C за около 30–35 минути, до златисто.
Новата класика на мързеливия делник
Така наречената мързелива баница вече се превръща в предпочитано решение за работещите българи, които търсят бързи и вкусни алтернативи на класическите ястия. Рецептата е особено популярна сред млади семейства и хора, живеещи сами, които често пропускат домашното готвене заради липса на време.
Мързелива или не – тази баница доказва, че с няколко продукта и малко хитрост може да се постигне вкус, който напомня на детството. И то, без да стоиш с часове в кухнята.
Присъединете се към нашия Телеграм
Голямото завръщане на 2000-та: Топ тенденциите при слънчевите очила за лятото на 2025 година




