
В съботата преди Архангеловден, тази година на 1 ноември 2025 г., православните християни отбелязват Архангелова задушница – ден на дълбока почит и духовна връзка между живите и покойните. Наричана още „мъжка задушница“, тя е последната за годината и се посвещава на Архангел Михаил – водачът на душите към вечността. Според народните вярвания на този ден небето се отваря, а душите на починалите идват при близките си. Затова хората приготвят специална трапеза, с която отдават почит и изразяват надеждата за вечен живот.
Символиката на житото, хляба и виното
На всяка задушница, а особено на Архангеловата, най-важното място на масата заема вареното жито. То е символ на възкресението – както зърното „умира“ в земята, за да даде нов живот, така и душата продължава съществуването си отвъд смъртта. Житото обикновено се приготвя със захар, орехи, стафиди, канела или мед – за да бъде споменът сладък, а молитвата – от сърце.
До него задължително стои питката – наричана „задушнична“. Тя се меси с мълчание и вяра, често се украсява с кръст и се прелива с вино на гроба. Виното също е неизменен елемент от обичая – символизира Христовата кръв и връзката между живота и вечността. С него се поливат гробовете и се благославя трапезата.
Какво още присъства на масата
По традиция трапезата на Архангелова задушница е постна, тъй като предшества зимните пости. Най-често се приготвят боб чорба, леща, сарми с ориз, печени чушки, варени картофи, тиквеник или плодове. В някои райони обаче се допуска и месо – обикновено пилешко или агнешко – в знак на приближаващия празник на Архангел Михаил.
Освен житото и питката, хората поставят плодове, мед, сладки и бонбони, които раздават на съседи и близки „за Бог да прости“. По стар български обичай на трапезата се слагат седем различни ястия, защото числото седем символизира пълнотата и съвършенството.
Често се приготвя и любимото ястие на покойния, като израз на лична почит и обич. Това е един от най-дълбоките жестове в деня – споменът за човека чрез вкуса и аромата на храната, която е обичал.
Духовният смисъл на задушничната трапеза
Храната на този ден не е просто подредена маса – тя е молитва в действие. Житото, хлябът и виното са духовни символи, а споделянето на храната е акт на милосърдие. Част от приготвеното се носи на гробищата, където близките почистват гробовете, палят свещи, прекадяват с тамян и поливат с вино. Друга част се раздава на съседи и на нуждаещи се – за спасение на душите и благословия за живите.
Архангеловата задушница ни напомня, че паметта не угасва – тя се храни с любов, молитва и споделена храна. Трапезата не е просто ритуал, а връзка между поколенията, символ на непрекъснатостта на живота и надеждата, че доброто и вярата надживяват всичко.
Присъединете се към нашия Телеграм
Архангеловден 2025: Кога се пада и какви са традициите на този ден?





